Sütőben sült ropogós sajtfánk: forrázott tészta az alapja
A sós sajtfánk forrázott tésztából készül, és nem bő olajban, hanem sütőben sül.

A sajtfánk elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a kelt tésztás, puha, édes változaté, ráadásul a lakás sem fog olajszagban úszni utána. Forrázott vagy más néven égetett tésztából készül, mint a profiterol vagy a képviselőfánk. Nagyon szépek lesznek a darabok, ha habzsákkal nyomod őket a tepsire, de ha ezzel nem szívesen bíbelődsz, kanállal is egymás mellé halmozhatod őket.
Sajtfánk
Hozzávalók 30 darabhoz
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg ementáli sajt
- 4 tojás + 1 a kenéshez
- 2.5 dkg füstölt sajt
- 2.5 dkg parmezán
- 2.5 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál szerecsendió
- késhegynyi fehér bors
Elkészítés:
A tejet öntsd egy lábosba, sózd meg, kockázd bele a vajat, és az egészet forrald fel. Csavard alatta lejjebb a lángot, add hozzá a lisztet, és gyors mozdulatokkal keverd addig, amíg egynemű lesz, és az edény falától elválik. Húzd le a tűzről, még melegen dolgozd bele a tojásokat, várd meg, amíg kihűl, és ekkor keverd el a reszelt sajtokkal. A masszát töltsd habzsákba, és nyomj belőle halmokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, vagy adagold kanállal. A tetejét kend meg felvert tojással, és told 180 fokos sütőbe nagyjából fél órára, amíg aranyszínűre sül.
A sajtos töltelék a gombának is jól áll.
Fűszeres sajttal töltött gomba: ellenállhatatlanul finom
A mutatós gombafalatokkal nem lesz sok munkád. A finomság szuper előétel, és köretként is kínálható.
ElolvasomKép: QwazzMe Photo / Getty Images

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!

- egytálétel
- vegetáriánus