Meglepő, mitől lesz lyukas a sajt: a legtöbben rosszul tudják
Hogyan kerülnek a lyukak az ementáli sajtba? Nem a szén-dioxid az oka.

sajt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több ezerféle sajt létezik a világban a trappistától a parenyicán át a camembert-ig, és mindegyiknek megvan a maga íze, textúrája, színe alakja, tápértéke. Mégis leggyakrabban a jellegzetes, nagy lyukú, Svájcból származó ementáliként ábrázolják a sajtot.


Az első ementáli a 19. század elején készült a Bern környéki Emmental vidékén. Hazánkban egy Svájccal kötött megállapodás értelmében csak és kizárólag az eredeti recept szerint készült ementáli forgalmazható ezen a néven.

Miért lyukas a sajt?

Talán hallottad már az elméletet, mely szerint az ementáliban lévő lyukak a baktériumok által felszabadított szén-dioxidból származnak. Az Agroscope svájci kutatói azonban megállapították, hogy valójában a sajtkészítés során a tejbe került szénarészecskék állnak a háttérben. Akkor vált gyanússá a dolog, amikor feltűnt, hogy az elmúlt 10-15 évben egyre kisebb és kevesebb lyuk képződik az ementáli sajton.

- A fejés során használt hagyományos vödör eltűnése okozta a különbséget - mondta Regis Nyffeler, az Agroscope szóvivője.

A tudósok ugyanis rájöttek, hogy mivel a sajtkészítés során a nyitott vödröket egyre inkább lezárt fejőgépekkel helyettesítették, ezáltal mind kevesebb mikroszkopikus szénarészecske került a tejbe. A kísérlet során különböző mennyiségű szalmarészecskét szórtak a tejbe, így kiderült, hogy a módszerrel szabályozható a lyukak mennyisége és mérete. Az ementálin kívül még egy másik svájci sajtra, az Appenzellre is érvényes mindez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Láttál már bolyhos tehenet?

A bolyhos teheneknek több fajtájuk is létezik, míg a skót felföldi marhák inkább borzasak, addig egyes rokonaikat inkább plüss-szerű bunda borítja.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük