Puha, hajtogatott sajtos-túrós pogácsa: a lényeg, hogy ne süsd túl

Csodafinom lesz a klasszikus hajtogatott pogácsa, ha túróval együtt gyúrod.

Sajtos-túrós hajtogatott pogácsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár pogácsából sokféle létezik, és mind finom, a klasszikus kelt tésztás, hajtogatott változatnak nincs párja. Ebbe a változatba túró is kerül, a rétegek között pedig reszelt sajt bújik meg. Mivel a kelt tészta készítésének egyik szabálya, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, jó előre vedd ki őket a hűtőből.

Sajtos-túrós hajtogatott pogácsa

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 csapott evőkanál
  • 1 teáskanál cukor

A tetejére:

  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverd össze a cukorral és az élesztővel, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át. Morzsold el a felkockázott, puha vajjal, add hozzá a túrót, tejfölt, a tojást, a sót és az élesztős tejet. Dolgozd jól össze, és letakarva, meleg helyen keleszd egy óra alatt a duplájára. Közben a sajtot reszeld le.

 

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki. Szórd meg a reszelt sajt egyharmadával, majd hajtogasd be a következő módon: az alját hajtsd fel a kétharmadáig, majd erre rá a tetejét. Hajtsd be a jobb oldalát így középre, erre a bal oldalát. A tésztát nyújtsd ki, szórd meg újra reszelt sajttal, hajtogasd, majd ismételd meg harmadszorra is a műveletet. Az utolsó nyújtás után szaggasd ki, és helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Takard le, és keleszd újabb húsz percig. 

 

Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra. A másodszor is megkelt pogácsák tetejét kend meg felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, és mérettől függően tíz-húsz perc alatt süsd őket pirosra.

A pizzás csiga is csodás lesz, ha házilag készíted: a foszlós kelt tésztának lehetetlen ellenállni.

Foszlós pizzás csiga: gazdag töltelékkel készítve az igazi

A pizzás csiga akkor a legfinomabb, ha a tésztája házilag készül, a töltelék pedig nincs kisajnálva. Vigyázat, ez a sós csiga eteti magát, olyan finom.

Elolvasom

Kép: Plateresca / Getty Images

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük