A krumplihoz már nagyanyáink is szívesen nyúltak és készítették rendkívül változatosan. Ez az alapanyag volt stabilan az egyetlen, mindig hozzáférhető termény, amit a kevés hozzávalóval is rendkívül sokféleképpen készíthettek el. A belőle készült tészta remek édességhez és sós sütikhez is, ha pedig főételnek sütöd, vagy főzöd, úgy is ellenállhatatlan lesz.

Rósejbni
Kezdjük a legismertebb változattal. A gyorséttermek kínálatában nem fogod megtalálni ezt a verziót, pedig ennél finomabb biztosan nem létezik a sült krumpliból. A különböző méretű hasábokra vágott étel remek köret, vagy rágcsálnivaló, sütheted bő olajban, vagy olaj nélkül, sütőben is, mindkét változat isteni. Itt három változat receptjét is megtalálod.

Hercegnő burgonya
A krumplipüré "nemesített" változata a hercegnő burgonya, ami bármilyen kisebb-nagyobb étkezést még ünnepibbé varázsol. A fantasztikusan látványos étel egyébként nem túl macerás fogás, ha 10 perccel több időd van, mint egyébként a krumplipürére szánnál, el is tudod készíteni. Egész egyszerűen töltsd a pürét habzsákba, adagold ki sütőpapírral bélelt tepsire és süsd meg 5-10 perc alatt.

Krumplinudli
Ami az olaszoknak a gnocchi, az nekünk a krumplinudli, csak nálunk jellemzően inkább édességnek készítjük, pedig akár a pörkölthöz is remek kísérő lehet. A klasszikus édességet mákkal, vagy pirított morzsával és persze sok-sok házi lekvárral nyakonöntve illik tálalni. A receptjét itt találod.

Krumplipüré
Talán a legegyszerűbb étel, amit krumpliból készíthetsz, feltéve, hogy nem a sima, "sóbakrumplit" főzöd. A hagyományos változatot rengeteg ízzel feldobhatod, nagyon jól állnak neki a zöldfűszerek, keverhetsz hozzá zöldségeket is, vagy valami ízesebb sajtot is. A receptjét itt találod.

Röszti
Minden strandolás kötelező eleme, persze a lángos mellett, a frissen sült, ropogós röszti, vagyis a reszelt krumpli tojással, liszttel és némi fűszerrel elkeverve, formára alakítva és kisütve. A pofonegyszerű fogás remek rágcsálnivaló, vagy egyszerű ebédnek, vacsorának is beilleszthető. Így nem tudod elrontani.

Tepsis krumpli
Ha a pürére azt mondtuk, hogy a legegyszerűbb, akkor itt is van a holtversenyben levő társa, a tepsis krumpli. Ez talán egy kicsit több odafigyelést igényel, de szinte elronthatatlan. A legegyszerűbbtől a bonyolultabb fűszerezésig szinte minden jól áll neki, kísérletezz vele bátran. Innen meríthetsz hozzá ötletet.

Szilvásgombóc
A legnagyobb klasszikus, mióta szilva és krumpli létezik. A gombóc annyira közkedvelt darab, hogy szerepelt már filmben is, támadó- és élvezeti eszközként is. Ha a tésztával megvagy, a többi szinte gyerekjáték, csak ne feledd a pirított morzsát és a jó sok porcukrot! Itt a tökélyre fejlesztett recept hozzá.
Krumplis ételek után itt vannak a legfinomabb paprikás falatok
Ezeknek sem lehet ellenállni, és nem is kell.
A legfinomabb paprikás fogások
Nézegess képeket!
Elolvasom