Ropogós, mégis omlós malacsültek
A malacsült ínycsiklandó illatának ellenállni nagyon nehéz. Hát még akkor, ha nemcsak az illata fenséges, hanem az íze is mennyei.
A malacsült tipikusan év végi étel, mely többnyire az ünnepi időszakban bukkan fel az asztalokon. Elkészítése nem túl bonyolult akkor sem, ha kevésbé mozogsz járatosan a konyhában, ugyanakkor szeretnél valami különlegeset tálalni, amiből jut bőven mindenkinek.
Próbáld ki ízletes receptünket, és tálald dinsztelt piros káposztával, ami még inkább kiemeli különleges ízét. Egy a lényeg, hogy külsejét ne sózd, mert attól megpuhul, és nem fog ropogni!
Ropogós malacsült
Hozzávalók:
- 1,5 kg malachús
- 5 dkg sertészsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- fél pohár sör
- majoránna
- só
A malac bőrét tisztítsd meg, majd a vizet itasd le róla egy papírtörlővel. A belsejét szórd meg ízlésed szerint majoránnával és sóval. Tegyél a malac belsejébe egy üres pezsgősüveget, így a hús nem esik össze, és jobban fel tudja szívni a fűszereket.
A malac külsejét kend be alaposan zsírral. A farkára és a két fülére húzz alufóliát, így nem fognak megégni. Gyújtsd be a sütőt, és amikor langyos, told be a tepsit a rajta fekvő malaccal.
A szalonnát vagdosd be, és mártsd sörbe, majd a sütés folyamán többször is kenegesd a külsejét vele. Ettől lesz a malac szép piros és ropogós. Nagyjából 2-2,5 órán keresztül süsd.
Fokhagymás malacsült
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 malaccomb
- 1 üveg sör
- 1 szelet füstölt szalonna
- őrölt köménymag
- só
- bors
A malaccomb bőrét késsel vagdosd be. A fokhagymát törd át fokhagymanyomón, és dörzsöld át vele a húst. Borssal és őrölt köménnyel fűszerezd ízlésed szerint.
A húst tedd egy tepsibe, és told előmelegített sütőbe. Félóránként locsold meg sörrel, és kenegesd meg a szalonnával. Nagyjából két órán keresztül süsd.
Fehérboros malacsült
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 4 szelet rövidkaraj
- 2 dl tejföl
- 1 dl fehérbor
- szerecsendió
- só
- bors
A vajat hevítsd fel, és a hússzeletek oldalait 3-3 percig pirítsd. Locsold rá a bort, és főzd addig, míg elfő a lé fele. Ekkor add hozzá a tejfölt, és addig főzd, míg a hús teljesen megpuhul.
Ízlésed szerint szórd meg szerecsendióval, sóval, borssal, és már tálalhatod is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tárkonyos malacsült
Hozzávalók:
- 1 kg malachús
- 5 narancs
- 3 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál frissen felaprított tárkony
- 1 sárgarépa
- 1 zellerszár
- fél citrom leve
- szerecsendió
- őrölt bors
- só
A répát, a zellert és egy narancsnak a héját reszeld le. Egy lábosba facsard bele két narancs levét, reszeld bele a héjukat, majd add hozzá az olajat, az áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, a tárkonyt, a répát és a zellert. Ízesítsd ízlésed szerint szerecsendióval, sóval, borssal. Fektesd a húst ebbe a pácba, és tedd néhány órára hűtőbe.
A húst tedd egy tepsibe, és a pácot öntsd köré. Előmelegített sütőben süsd nagyjából egy óráig, közben folyton locsolgasd. A megmaradt két narancsot hámozd meg, majd facsard ki. A héjat vágd hosszú csíkokra, és forrásban lévő vízbe dobd bele pár percre, majd öblítsd le hideg vízzel. A megsült hús zsiradékát keverd össze a narancslével, az ecettel, és forrald fel.
Add hozzá a narancshéjat, főzd néhány percig, majd keverd hozzá a vajat és a fél citrom levét. A felszeletelt húst tálaláskor locsold meg a narancsos mártással.
OLVASD EL EZT IS!
- bor
- pácolt hús
Sörben és borban pácolt húsok
- vörösbor
- pörkölt
Gazdag, szaftos pörköltek vörösborral
- sertéssült
- húsételek