Ropogós hárommagos házi kenyér
Illatos, foszlós cipó saját kezűleg
A hosszú téli estéken kikapcsolódás is lehet a kenyérsütés a kellemesen meleg konyhában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kenyeret nem csak augusztus 20-a környékén lehet sütni. A hosszú esték tökéletesen alkalmasak a műveletre.

Nem baj, ha nincs kenyérsütő géped, sütőben is elkészítheted ezt az egészséges és nagyon finom kenyeret.

Ropogós hárommagos házi kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 3 dkg lenmag
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só

A lisztet melegítsd meg: erre a legjobb, ha a radiátorra teszed egy kis időre. Az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és keverd homogén masszává. Takard le, amíg fel nem fut.

Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a felfutott élesztővel, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze, egy idő után a magokat is add hozzá. Akkor jó, ha nem ragad a kezedhez.

Formázd cipóvá, a tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután a tésztából formázz két kenyeret, és tedd olajozott tepsire. A tetejét vágd be hosszában párszor, de ne mélyen. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed órát, majd közepes lángon fél órát.

Ezt is szeretjük