Vajpuha párizsi sertéskaraj házi sajtmártással: ez a tökéletes bunda titka

A párizsi sertéskaraj önmagában is mennyei fogás: hát még ha a tetejére selymes sajtmártást is kanalazol!

parizsi serteskaraj sajtmartassal
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párizsi sertéskaraj elkészítésének lényege, hogy zsemlemorzsa helyett két adag lisztbe és tojásba forgatod a húst. Nagyon jól megy hozzá a selymes sajtmártás, amelyet érdemes háromféle sajtból készíteni, hogy egészen telt íze legyen. Húst sokféleképpen bundázhatsz: ebben a válogatásban rengeteg megoldást mutatunk.

Párizsi sertéskaraj sajtmártással

Hozzávalók 4 személyre

A párizsi sertéskarajhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 8 szelet sertéskaraj
  • 3 tojás
  • bors
  • bő olaj a sütéshez

A sajtmártáshoz:

  • 5 dkg krémsajt
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2.5 dkg füstölt sajt
  • 2.5 dkg vaj
  • 1.5 dl tej
  • 1.5 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A karajt klopfold ki, a széleit éles késsel vagdosd be, hogy sütés közben ne ugorjon össze. Szórd meg mindkét oldalát sóval és borssal, és hagyd állni, amíg elkészíted a sajtmártást.

 

Ehhez a sajtokat reszeld le. A vajat egy kisebb lábosban olvaszd fel, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd egy-két percig. Fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, és főzd néhány percig, amíg besűrűsödik. Ekkor fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, és add hozzá a háromféle sajtot. Kevergesd, amíg elolvad, húzd le a tűzről, és tartsd melegen.

 

Egy vastag aljú serpenyőbe öntsd annyi olajat, amennyi a húsokat félig ellepi, és tedd fel a lángra melegedni. A hússzeleteket egymás után forgasd meg lisztben, felvert tojásban, utána újra a lisztben és újra a tojásban. Amikor az olaj már olyan forró, hogy a beleszórt panírdarab azonnal sisteregve feljön a tetejére, tedd bele a húsokat, és oldalanként nagyjából öt perc alatt süsd őket aranyszínűre. Egyszerre csak annyi húst tegyél a serpenyőbe, amennyi kényelmesen úszhat benne. A kisült szeleteket szedd papírtörlőre, és itasd fel róluk a felesleges zsiradékot.

 

A sajtmártást szedheted a húsok tetejére vagy külön egy kisebb tálba, hogy mártogatósként működjön.

A sajtmártást szedheted a húsok tetejére vagy külön egy kisebb tálba, hogy mártogatósként működjön.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük