Kelt tésztából készült, foszlós kuglóf: így süsd osztrák recept alapján

Az osztrák kuglóf kelt tésztából készül, így egészen más élményt ad, mint a kevert változat.

Osztrák kuglóf kelt tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár ma már általában egyszerű kevert tésztából szoktuk készíteni a kuglófot, ha van időd, érdemes kipróbálni a kelt tésztás osztrák változatot is. A tésztájába mazsola is kerül, és akkor a legfinomabb, ha az egészet olvasztott csoki borítja. Ezt a receptet állítólag Deák Ferenc is nagyon szerette, ezért itthon Deák-kuglófnak is emlegetik.

Osztrák kuglóf kelt tésztából

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 18 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsoki
  • 7.5 dkg mazsola
  • 4 tojás
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A csokimázhoz:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 15 dkg étcsoki
  • 1.25 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Keverd el egy evőkanál kristálycukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel.

 

Közben a vajat keverd habosra a porcukorral. Üss bele egy egész tojást. A maradék három tojást válaszd szét, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, a sárgákat pedig add a cukros vajhoz. Reszeld bele a citromhéjat, add hozzá a vaníliaaromát, mazsolát, az apróra vágott étcsokit, az élesztős tejet, a kétféle lisztet, végül óvatosan a felvert tojáshabot. Öntsd kivajazott-kilisztezett kuglófformába, és letakarva keleszd egy óra alatt duplájára. Ezután told 180 fokos sütőbe 30 percre. Ha a teteje nagyon pirulna, takard le alufóliával. Amikor kész, borítsd deszkára, és hagyd kihűlni.

 

A mázhoz a cukorból és a vízből főzz szirupot. Ehhez öt percig főzd őket együtt nagy lángon, majd vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. A csokit gőz fölött olvaszd fel, és keverd a szoba-hőmérsékletűnél épp csak egy kicsit melegebb sziruphoz. Ezzel a mázzal öntsd le a kuglóf tetejét.

Régi, klasszikus aprósütemény a zsíros pogácsa is: ezt minden vendéged imádni fogja.

Pihe-puha zsíros pogácsa: igazi békebeli finomság

A pogácsa örök kedvenc. A sós süti akkor az igazi, ha a tésztája jó puha, bírja a csomagolást, így uzsonnára is el lehet pakolni.

Elolvasom

Kép: sugar0607 / Getty Images

Ezt is szeretjük