Orosz káposztás húsleves rengeteg zöldséggel: savanyú káposztából különösen finom
Az orosz káposztás húsleves laktató és vitamindús téli fogás, amibe most paradicsom is kerül.
Az orosz káposztás húsleves, vagyis a scsí marhahúsból készítve igazán finom, bár a szegényebb vidékeken néha még hús sem kerül bele. Készítheted friss vagy savanyú káposztából is: ez utóbbi hagyományosan azért népszerű, mert a téli időszakban könnyebben eltartható. A sóval sem szoktak spórolni hozzá.
Orosz káposztaleves (scsí)
Hozzávalók 4 személyre
- 90 dkg marhaborda
- 35 dkg káposzta
- 2 krumpli
- 2 babérlevél
- 1.5 l hideg víz
- 1.5 evőkanál almaecet
- 1.5 evőkanál kapor
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál szemes bors
- őrölt bors
- tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
Elkészítés:
A marhahúst vagy a csontot, ha azt használsz, tedd egy nagy lábosba, és öntsd fel vízzel. Sózd meg, add hozzá a babérleveleket, és tedd fel forrni. Amikor a víz felforrt, vedd a lángot kicsire. Szedd le a tetejéről a habot, add hozzá a szemes borsot, és csendesen főzd három órát.
Közben a többi hozzávalót is készítsd elő, szükség szerint tisztítsd meg és szeleteld fel őket. Amikor a hús már két órája fő, egy másik fazékban hevíts olajat, és párold rajta üvegesre a felkockázott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, ezekkel is pirítsd öt percig, majd kanalazd bele a sűrített paradicsomot.
Ha friss káposztát használsz, vágd fel, ha savanyú káposztát, csepegtesd le. A meghámozott, kockákra vágott krumplival együtt add a paradicsomos répához. Forgasd össze, sózd, borsozd meg, és merőkanállal szedj rá eleget a hús gyöngyöző levéből. Nagyjából 45 perc alatt kis lángon főzd össze.
A megfőtt húst szedd ki a főzőléből. Ilyenkor a hús már nagyon könnyen lejön a csontról, így vágd le, és add a zöldséges részhez. Ha friss káposztát használtál, savanyítsd a levest egy kevés almaecettel. Tejföllel vagy joghurttal keverd el, és szórd meg a tetejét apróra vágott kaporral.
A savanyú káposzta az egyik legfinomabb téli vitaminforrás: mutatjuk, hogy teheted el otthon.
Készíts savanyú káposztát házilag: mutatjuk a lépéseket
A savanyú káposztát önmagában és köretként is nagyon szeretjük: nyersen kitűnő vitaminbomba a szervezetnek, húsok mellé pedig kiváló kísérő lehet, akár többféle formában is.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: LauriPatterson / Getty Images