Orosz káposztás húsleves rengeteg zöldséggel: savanyú káposztából különösen finom

Az orosz káposztás húsleves laktató és vitamindús téli fogás, amibe most paradicsom is kerül.

Orosz káposztaleves (scsí)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orosz káposztás húsleves, vagyis a scsí marhahúsból készítve igazán finom, bár a szegényebb vidékeken néha még hús sem kerül bele. Készítheted friss vagy savanyú káposztából is: ez utóbbi hagyományosan azért népszerű, mert a téli időszakban könnyebben eltartható. A sóval sem szoktak spórolni hozzá.

Orosz káposztaleves (scsí)

Hozzávalók 4 személyre

  • 90 dkg marhaborda
  • 35 dkg káposzta
  • 2 krumpli
  • 2 babérlevél
  • 1.5 l hideg víz
  • 1.5 evőkanál almaecet
  • 1.5 evőkanál kapor
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál szemes bors
  • őrölt bors
  • tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst vagy a csontot, ha azt használsz, tedd egy nagy lábosba, és öntsd fel vízzel. Sózd meg, add hozzá a babérleveleket, és tedd fel forrni. Amikor a víz felforrt, vedd a lángot kicsire. Szedd le a tetejéről a habot, add hozzá a szemes borsot, és csendesen főzd három órát.

 

Közben a többi hozzávalót is készítsd elő, szükség szerint tisztítsd meg és szeleteld fel őket. Amikor a hús már két órája fő, egy másik fazékban hevíts olajat, és párold rajta üvegesre a felkockázott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, ezekkel is pirítsd öt percig, majd kanalazd bele a sűrített paradicsomot. 

 

Ha friss káposztát használsz, vágd fel, ha savanyú káposztát, csepegtesd le. A meghámozott, kockákra vágott krumplival együtt add a paradicsomos répához. Forgasd össze, sózd, borsozd meg, és merőkanállal szedj rá eleget a hús gyöngyöző levéből. Nagyjából 45 perc alatt kis lángon főzd össze.

 

A megfőtt húst szedd ki a főzőléből. Ilyenkor a hús már nagyon könnyen lejön a csontról, így vágd le, és add a zöldséges részhez. Ha friss káposztát használtál, savanyítsd a levest egy kevés almaecettel. Tejföllel vagy joghurttal keverd el, és szórd meg a tetejét apróra vágott kaporral.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A savanyú káposzta az egyik legfinomabb téli vitaminforrás: mutatjuk, hogy teheted el otthon.

Kép: LauriPatterson / Getty Images

Ezt is szeretjük