A békebeli, omlós darálós keksz alapreceptje: vaníliásat, csokisat és citromosat is készíthetsz

A darálós keksz készítése sokunk gyerekkorának volt kiemelt szertartása.

Omlós darálós keksz

A klasszikus darálós keksz története hosszú évtizedekre nyúlik vissza, és bár manapság készen is kapható, a nagyi vagy dédi konyhájában készült verziót semmi sem múlhatja felül. A következő recept segíthet kicsit felidézni, ráadásul a klasszikus vaníliás és kakaós változat mellett most citromosan is elkészítheted.

Omlós darálós keksz

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 1-2 evőkanál tej
  • pár csepp vaníliaaroma a vaníliáshoz
  • 2 evőkanál kakaópor a kakaóshoz, ekkor ennyivel kevesebb legyen a liszt
  • 1 citrom reszelt héja a citromoshoz, esetleg citromlé a tej helyett
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a porcukorral, a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd morzsold el benne a szobahőmérsékletű vajat. Add hozzá a tojássárgáját, és dolgozd össze. A lényeg, hogy jól formázható masszát kapj, ha túl száraz, adj hozzá egy-két evőkanál tejet, ha túl lágy, egy kevés lisztet.

 

A húsdarálóra tegyél kekszformázó fejet, és nyomd rajta keresztül a masszát, körülbelül 6 cm hosszú kekszrudakat formázva. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a kekszeket, majd süsd meg őket 10-12 perc alatt. Ha szeretnéd, hogy omlósak maradjanak, semmiképp se süsd túl. Ha készen vannak, hagyd őket pár precig hűlni a tepsin, majd rakd át őket egy rácsra.

A 10 legjobb édes keksz: nem csak tea és kávé mellé

Május 29. a keksz világnapja. Ennek az alkalmából összegyűjtöttük nektek az eddigi receptjeink közül a legjobb, legfinomabb kekszeket, amiből mindenki megtalálja majd a kedvére valót.

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Olvastad már?

Ezt is szeretjük