A békebeli, omlós darálós keksz alapreceptje: vaníliásat, csokisat és citromosat is készíthetsz
A darálós keksz készítése sokunk gyerekkorának volt kiemelt szertartása.

A klasszikus darálós keksz története hosszú évtizedekre nyúlik vissza, és bár manapság készen is kapható, a nagyi vagy dédi konyhájában készült verziót semmi sem múlhatja felül. A következő recept segíthet kicsit felidézni, ráadásul a klasszikus vaníliás és kakaós változat mellett most citromosan is elkészítheted.
Omlós darálós keksz
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 1-2 evőkanál tej
- pár csepp vaníliaaroma a vaníliáshoz
- 2 evőkanál kakaópor a kakaóshoz, ekkor ennyivel kevesebb legyen a liszt
- 1 citrom reszelt héja a citromoshoz, esetleg citromlé a tej helyett
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a porcukorral, a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd morzsold el benne a szobahőmérsékletű vajat. Add hozzá a tojássárgáját, és dolgozd össze. A lényeg, hogy jól formázható masszát kapj, ha túl száraz, adj hozzá egy-két evőkanál tejet, ha túl lágy, egy kevés lisztet.
A húsdarálóra tegyél kekszformázó fejet, és nyomd rajta keresztül a masszát, körülbelül 6 cm hosszú kekszrudakat formázva. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a kekszeket, majd süsd meg őket 10-12 perc alatt. Ha szeretnéd, hogy omlósak maradjanak, semmiképp se süsd túl. Ha készen vannak, hagyd őket pár precig hűlni a tepsin, majd rakd át őket egy rácsra.
A 10 legjobb édes keksz: nem csak tea és kávé mellé
Május 29. a keksz világnapja. Ennek az alkalmából összegyűjtöttük nektek az eddigi receptjeink közül a legjobb, legfinomabb kekszeket, amiből mindenki megtalálja majd a kedvére valót.
ElolvasomGetty Images Hungary.
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!