A híres olasz olívás, paradicsomos focaccia receptje - A tészta nagyon egyszerű

Az olaszok a focacciát eredetileg reggelire fogyasztották, ma pedig legtöbbször előételként kerül az asztalra.

Olívás, paradicsomos focaccia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régen a focacciát a szegények kenyereként is emlegették, és az olaszok szinte régiónként máshogy készítik. Általában laposra, viszonylag vastagra nyújtják, és többféle feltét is kerülhet rá, de az is előfordulhat, hogy üresen, esetleg mártogatóssal fogyasztják. A paradicsomos-olívabogyós változat igazi mediterrán finomság. 

Olívás, paradicsomos focaccia

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis üveg olívabogyó
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 0.5 teáskanál oregánó (szárított)
  • 0.5 teáskanál rozmaring

Elkészítés:

A langyos vízhez keverd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd várd meg, míg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a zúzott fokhagymát. A közepébe készíts egy mélyedést, önts bele két evőkanál olajat, és tedd hozzá a felfutott élesztőt. Addig dagaszd, amíg szép fényes lesz, és lejön a kezedről. Arra ügyelj, hogy ne legyen túl lágy a tészta. Formázz belőle gombócot, és rakd egy olajjal megkent tálba, majd pihentesd 30 percig. 
 

Amikor a tészta jól megnőtt, gyúrd át gyors mozdulatokkal, és nyomkodd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőformába. A tetejét locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, nyomkodd bele a paradicsomot, az olívabogyót, és szórd meg szárított oregánóval és rozmaringgal. Hagyd kelni még 10 percig, majd told forró sütőbe, és 200 fokon süsd meg körülbelül 15-20 perc alatt. A kész focacciát hagyd kihűlni, majd szeletekre vágva kínáld.

Igazi olasz pizzát otthon is készíthetsz, érdemes időt szánni a tésztadagasztásra, fenomenális élményben lesz részed.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük