Laktató spagetti fűszeres húsgombóccal: készítsd úgy, mint az olaszok
Ez a húsgombócos spagetti eredeti olasz recept alapján készült, és gyerekek-felnőttek egyaránt rajongani fognak érte.
Az így készített olasz húsgombócos spagetti minden elemében tökéletes. A gombócok lágyak és puhák, de nem esnek szét, a szósz fűszerezése intenzív. Ha teheted, készítsd őket háromféle húsból: marhából, sertésből és borjúból. Ha ez bármilyen oknál fogva nem lehetséges - mert nem kapsz borjúhúst, vagy nem szereted az ízét - sertés-marha keverékből is jól működik.
Olasz húsgombócos spagetti
Hozzávalók 4 személyre
A spagettihez:
- 30 dkg spagetti
A húsgombócokhoz:
- 50 dkg darált hús (sertés és marha, esetleg borjú)
- 8 dkg reszelt parmezán
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 1 szűk deci tej
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
A szószhoz:
- 25 dkg hámozottparadicsom-konzerv
- 15 dkg kolbász (csípős vagy csemege ízlés szerint)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál szárított petrezselyem
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál oregánó
- 0.5 kávéskanál bors
Elkészítés:
Először a szószt készítsd el. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és párold rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. A kolbászt hámozd meg, karikázd fel, és pirítsd meg a hagymán. Add hozzá a zúzott fokhagymát, keverd el, majd öntsd fel a paradicsomkonzervvel. Fűszerezd bazsalikommal, petrezselyemmel, sóval, oregánóval és borssal. Amikor gyöngyözni kezd, vedd a lángot kicsire, és lefedve főzd össze egy-két óra alatt. Minél tovább hagyod a lángon, annál jobban összeérnek az ízei.
Közben készítsd el a húsgombócokat. A darált húst keverd el egy tálban a reszelt parmezánnal, a tojássárgájával és a fűszerekkel. Egy másik tálban keverd el a zsemlemorzsát a tej felével. A tejes zsemlemorzsát a tej másik felével felváltva adagold a húshoz, és jól dolgozd össze. Evőkanálnyi adagokat vegyél ki a masszából, formázz belőle golyókat, és helyezd el őket egy sütőpapírral kibélelt gáztepsin. Told 200 fokos sütőbe 20 percre, félidőben fordítsd meg őket. Ha egyet szétvágsz, és a közepe még enyhén rózsaszín, vedd ki, és pakold őket a gyöngyöző szószba, ebben főzd őket készre. Amikor a szósz elkészült, főzd a spagettit hét-nyolc perc alatt fogkeményre. Kanalazd a kifőtt tészta tetejére.
Ha valami könnyebb mediterrán fogásra vágysz, készíts toszkán kenyérsalátát!
Toszkán kenyérsaláta friss barackkal: izgalmas köret olasz módra
A panzanella elnevezés egy toszkán salátát takar, amelynek az egyik legfontosabb összetevője a pirított kenyérkocka. Ebbe a változatba édes őszibarack is kerül.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Koval Nadiya / Getty Images