Laktató spagetti fűszeres húsgombóccal: készítsd úgy, mint az olaszok

Ez a húsgombócos spagetti eredeti olasz recept alapján készült, és gyerekek-felnőttek egyaránt rajongani fognak érte.

Olasz húsgombócos spagetti
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az így készített olasz húsgombócos spagetti minden elemében tökéletes. A gombócok lágyak és puhák, de nem esnek szét, a szósz fűszerezése intenzív. Ha teheted, készítsd őket háromféle húsból: marhából, sertésből és borjúból. Ha ez bármilyen oknál fogva nem lehetséges - mert nem kapsz borjúhúst, vagy nem szereted az ízét - sertés-marha keverékből is jól működik.

Olasz húsgombócos spagetti

Hozzávalók 4 személyre

A spagettihez:

  • 30 dkg spagetti

A húsgombócokhoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés és marha, esetleg borjú)
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 1 szűk deci tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál szárított petrezselyem
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom

A szószhoz:

  • 25 dkg hámozottparadicsom-konzerv
  • 15 dkg kolbász (csípős vagy csemege ízlés szerint)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 kávéskanál szárított petrezselyem
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál oregánó
  • 0.5 kávéskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

Először a szószt készítsd el. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és párold rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. A kolbászt hámozd meg, karikázd fel, és pirítsd meg a hagymán. Add hozzá a zúzott fokhagymát, keverd el, majd öntsd fel a paradicsomkonzervvel. Fűszerezd bazsalikommal, petrezselyemmel, sóval, oregánóval és borssal. Amikor gyöngyözni kezd, vedd a lángot kicsire, és lefedve főzd össze egy-két óra alatt. Minél tovább hagyod a lángon, annál jobban összeérnek az ízei. 

 

Közben készítsd el a húsgombócokat. A darált húst keverd el egy tálban a reszelt parmezánnal, a tojássárgájával és a fűszerekkel. Egy másik tálban keverd el a zsemlemorzsát a tej felével. A tejes zsemlemorzsát a tej másik felével felváltva adagold a húshoz, és jól dolgozd össze. Evőkanálnyi adagokat vegyél ki a masszából, formázz belőle golyókat, és helyezd el őket egy sütőpapírral kibélelt gáztepsin. Told 200 fokos sütőbe 20 percre, félidőben fordítsd meg őket. Ha egyet szétvágsz, és a közepe még enyhén rózsaszín, vedd ki, és pakold őket a gyöngyöző szószba, ebben főzd őket készre. Amikor a szósz elkészült, főzd a spagettit hét-nyolc perc alatt fogkeményre. Kanalazd a kifőtt tészta tetejére.

Ha valami könnyebb mediterrán fogásra vágysz, készíts toszkán kenyérsalátát!

Toszkán kenyérsaláta friss barackkal: izgalmas köret olasz módra

A panzanella elnevezés egy toszkán salátát takar, amelynek az egyik legfontosabb összetevője a pirított kenyérkocka. Ebbe a változatba édes őszibarack is kerül.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: Koval Nadiya / Getty Images

Ezt is szeretjük