Az eredeti olasz bolognai szósz receptje: nem a spagetti a legjobb tészta hozzá
Tudtad, hogy eredetileg a bolognai szószt nem is spagettivel készítik? Állítsd össze házilag, és mindenki megnyalja a tíz ujját utána.

bolognai
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bolognai szósz - leginkább spagettivel tálalva - az egész világon nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében, de az eredeti, Emilia-Romagna tartományban ismert recepthez nem sok köze van. Érdemes megismerkedni az autentikus változattal, amelyet leginkább házi készítésű tagliatellére kanalaznak. Ne ijedj meg a nagyon hosszú főzési időtől, erre azért van szükség, hogy az ízek a lehető legjobban összeérjenek, de nem kell végig mellette állni.

Eredeti bolognai szósz

Hozzávalók 6 személyre

  • 30 dkg darált marhahús
  • 15 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg vaj
  • 1.25 dl száraz vörösbor
  • 1.25 dl tej
  • 1 zellerszár
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A darált marha- és sertéshúst sózd és borsozd meg, kevés olajon pirítsd meg őket, majd tedd félre. A répát és a hagymát tisztítsd meg, és a zellerszárral együtt aprítsd fel őket. Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a hús pirult, olvaszd fel a vajat, dobd rá a hagymát és a zöldségeket, és kevergetve párold őket addig, amíg a hagyma megpuhul. Ekkor add hozzá a paradicsompürét, és időnként megkeverve rotyogtasd öt percig. Kanalazd vissza a serpenyőbe a darált húst, öntsd fel a borral, nagy lángon forrald össze két perc alatt. Ekkor takard le, és a lehető legkisebb lángon kezdd el gyöngyöztetni. Ízlés szerint a mártást is sózd-borsozd. Ha szükséges, időnként pótold a folyadékot. Három óra elteltével öntsd fel tejjel, és így főzd még további negyven percig. Frissen is nagyon finom, de másnap még jobb: ekkor ugyanabban a serpenyőben, kevés tej hozzáadásával kis lángon melegítsd fel. Bolti vagy házi tagliatelle tésztával a legfinomabb.

Hasonló ragut akár hús nélkül is készíthetsz sok-sok zöldség felhasználásával.

Ezt is szeretjük