Mákos kalács puha kelt tésztából: többféle lisztből készítve az igazi
A puha mákos kalács a húsvéti menü egyik főszereplője lehet.
Ha van kedved idén húsvétkor valami igazán finomat alkotni, varázsolj az asztalra egy szép mákos kalácsot! A tészta fele réteslisztből álljon, így még könnyebb és levegősebb lesz. A kelt tészta készítése időt kíván, de valódi munka nem sok van vele, így miközben pihenteted, mással is van lehetőséged foglalkozni.
Mákos kalács
Hozzávalók 1 darabhoz
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 2.5 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor + 1 teáskanál az élesztőhöz
- 2 evőkanál olaj
- 1.5 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 0.5 citrom reszelt héja
- vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy kiskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a kétféle lisztet szitáld egy tálba. A tojást válaszd ketté, a sárgáját add a tésztához, a fehérjét tedd félre. Keverd hozzá a többi cukrot, sót, a reszelt citromhéjat, és az élesztős tejet. Fakanállal, majd kézzel dolgozd össze, végül add hozzá az olajat is. Gyúrd addig, amíg az edény falától elválik, és a felszíne már nem ragacsos. Ha nem állna össze, óvatosan egy kevés langyos tejjel lágyíthatsz rajta. Ha kész, takard le, és meleg helyen nagyjából 45 perc alatt keleszd a duplájára.
Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. Ehhez a tejet forrald fel, majd keverd össze a mákkal és a cukorral. Kevergesd, amíg a szemek megduzzadnak, majd húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki téglalap alakúra, és kend meg a mákos töltelékkel úgy, hogy a széleken egy-egy kétcentis sávot hagyj ki. Tekerd fel úgy, mint a bejglit, és hosszában vágd ketté. Így két vékony csíkot kapsz, amelyet csavarj egymásba. Helyezd el egy kivajazott formában, és letakarva keleszd újabb fél órát. A második kelesztési idő végén kend meg a tetejét a félretett tojásfehérjével, és told 190 fokos sütőbe nagyjából fél órára.
Akár a pásztorpite is lehet húsvéti fogás, ha különleges módon, bárányhúsból készíted.
Laktató pásztorpite darált bárányhússal: a tökéletes húsvéti ebéd
Elképesztően laktató, nagyon gazdag és összetett ízű ez a pásztorpite, a szaftos ragu jól kiegészíti a krémes krumplipürét.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció