Mennyei madártej karamellel: a habgaluska így lesz tökéletes hozzá
A selymes, krémes madártej a téli napokat is megédesíti, a karamelles változat különösen finom.
A békebeli madártejet minden formájában szeretjük, vaníliásan, csokisan, narancsosan, sőt karamellel is. Fontos, hogy a lehető legjobb alapanyagokkal dolgozz, a házi tej és tanyasi tojás már félsiker. A vaníliarúd sokkal intenzívebb ízt ad a krémnek, mint a vaníliás cukor. Érdemes fél teáskanál citromlevet adni a habhoz, hogy még stabilabb legyen.
Madártej karamellel
Hozzávalók
- 1.5 l zsíros tej
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- 0.5 rúd vanília
- 0.5 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá három evőkanál cukorral, és add hozzá a citromlevet. A sárgáját keverd ki jól a cukorral és két deci hideg tejjel. A maradék tejet öntsd egy háromliteres lábasba, főzd forráspontig, közben add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét.
Evőkanállal szaggasd bele a galuskákat, és mérsékelt lángon főzd mindkét oldalát egy-egy percig. Közben óvatosan forgasd át. Szűrőlapáttal szedd ki, és csepegtesd le a tejet. Csorgasd a tejbe a tojássárgáját, és főzd pár percig, amíg besűrűsödik, de ne forrald, mert kicsapódhat a tojás. Közben folyamatosan kevergesd. Tedd a hűtőbe legalább egy-két órára, bár télen melegen is jóleshet.
Tálaláskor szedd a madártejet kelyhekbe vagy mutatós tálkákba, rakd rá a galuskát. Piríts meg 10 deka cukrot, és forrón csorgasd a galuskák tetejére. Amikor kihűl, megkeményedik.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept