Mennyei madártej karamellel: a habgaluska így lesz tökéletes hozzá
A selymes, krémes madártej a téli napokat is megédesíti, a karamelles változat különösen finom.

madartej-karamellel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A békebeli madártejet minden formájában szeretjük, vaníliásan, csokisan, narancsosan, sőt karamellel is. Fontos, hogy a lehető legjobb alapanyagokkal dolgozz, a házi tej és tanyasi tojás már félsiker. A vaníliarúd sokkal intenzívebb ízt ad a krémnek, mint a vaníliás cukor. Érdemes fél teáskanál citromlevet adni a habhoz, hogy még stabilabb legyen. 

Madártej karamellel

Hozzávalók:

  • 1.5 l zsíros tej
  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 0.5 rúd vanília
  • 0.5 teáskanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá három evőkanál cukorral, és add hozzá a citromlevet. A sárgáját keverd ki jól a cukorral és két deci hideg tejjel. A maradék tejet öntsd egy háromliteres lábasba, főzd forráspontig, közben add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét.

Evőkanállal szaggasd bele a galuskákat, és mérsékelt lángon főzd mindkét oldalát egy-egy percig. Közben óvatosan forgasd át. Szűrőlapáttal szedd ki, és csepegtesd le a tejet. Csorgasd a tejbe a tojássárgáját, és főzd pár percig, amíg besűrűsödik, de ne forrald, mert kicsapódhat a tojás. Közben folyamatosan kevergesd. Tedd a hűtőbe legalább egy-két órára, bár télen melegen is jóleshet.

Tálaláskor szedd a madártejet kelyhekbe vagy mutatós tálkákba, rakd rá a galuskát. Piríts meg 10 deka cukrot, és forrón csorgasd a galuskák tetejére. Amikor kihűl, megkeményedik.

Ezt is szeretjük