Fordított almatorta vajas gyúrt tésztából: lágy karamellszószban úszik a gyümölcs

Ennek a csodás fordított almatortának a lelke az édes, ragacsos karamellszósz, amely bevonja a tetején lévő gyümölcsöt.

Fordított almatorta karamellszósszal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

fordított almatorta elkészítése igazán trükkös: a sütőforma aljára kerül a gyümölcs, rá a szósz, és arra a tészta. Így sül meg, majd amikor kész, ki kell borítani, hogy az alma a tetejére kerüljön. A legtöbb recept kevert tésztával készíti, de mi most egy olyan változatot mutatunk, amelynek vajas gyúrt tészta az alapja.

Fordított almatorta karamellszósszal

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet
  • 0.6 dl hideg víz

Az almás részhez:

  • 12 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 6 evőkanál víz
  • 4 nagyobb alma
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát állítsd össze. A lisztet, a porcukrot és a sót tedd egy keverőtálba. Add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és robotgéppel keverd el, amíg morzsás állagot vesz fel. Ekkor üsd hozzá a tojást, ezzel is keverd el, végül több adagban öntsd hozzá a jéghideg vizet. A kezeiddel gyúrd simára, majd csavard fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted az almás részt.

 

Ehhez egy evőkanál vajat olvassz fel egy serpenyőben. Az almát cikkezd fel, és párold puhára a vajban negyedóra alatt. Egy másik serpenyőbe öntsd bele a cukrot úgy, hogy egyenletesen terüljön el az alján. Öntsd fel a vízzel, és kevergetve főzd öt-hét percig, amíg megbarnul, és buborékolni kezd. Ekkor keverd bele a maradék felkockázott vajat is, és keverd el benne, amíg elolvad.

 

Egy kenyér- vagy piteforma alján egyengesd el a karamellszószt, majd rakd ki a megpárolt almaszeletekkel. A tésztát vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsi méretére, és fedd be vele a gyümölcsöt. Villával szurkáld meg, és told 200 fokos sütőbe 35-40 percre. Amikor kész, hagyd öt percig hűlni, utána borítsd ki egy deszkára, így az alma a tetejére kerül.

Tejszínnel is nagyon finom karamellszószt készíthetsz, ami utána sokféle édességet feldob.

Kép: buddyb76 / Getty Images

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük