Ropogós lyoni fánk mézzel és szörppel a tésztájában: így készül a híres bugne
Próbálj ki sokféle fánkot a farsangi időszakban! A bugne, vagyis a lyoni fánk tésztájába szörp kerül, ettől olyan különleges.


- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Robert Redford ezért utált Barbra Streisanddal együtt forgatni: még az intim jeleneteikhez is két alsót vett magára
- Gáspár Virág ilyen vékony még sosem volt: alig ismerni fel a fogyása után
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról: népszerűek, de nagy bajt okozhatnak
A lyoni fánk - más néven bugne vagy bigné - a mi csörögénkre emlékeztető, olajban kisütött, ropogós, édes csoda. Különleges ízét a tésztájába öntött szörp adja.
Lyoni fánk (bugne)
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál szörp (málna, ribizli vagy szeder)
- 1 tasak szárított élesztő
- 0.75 dl langyos tej
- olaj a sütéshez
- lekvár és porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A liszthez add hozzá a cukrot, a tojást, a felkockázott vajat, a mézet, a gyümölcsszörpöt, végül a langyos tejben elkevert élesztőt. Dolgozd jól össze, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki, és derelyevágóval szaggass belőle négyzeteket. Mindegyik darab közepébe ejts egy kisebb bemetszést, és ezen húzd át a négyzet egyik sarkát. Forró olajban oldalanként egy-egy perc alatt süsd őket ropogósra. Ha készen vannak, szűrőlapáttal szedd ki, és papírtörlőn szárítsd meg a darabokat. Tálald őket lekvárral és porcukorral.
Akár almát is reszelhetsz a farsangi fánk tésztájába.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept