Így készül a bigos, vagyis a lengyel vadászpörkölt: kolbásszal és káposztával fő
A bigos, vagyis a lengyel káposztás kolbász vagy vadászpörkölt sokféle füstölt hússal és gombával együtt fő.
A lengyel vadászpörkölt, vagyis a bigos nevű káposztás kolbász több mint 700 éves múltra tekint vissza, és eredetileg valóban vadhúsból készítették. Az évszázadok alatt ezt praktikus okokból felváltotta a sertés, a marha és a borjú. A régi hangulatát azonban megőrizte a friss és a szárított erdei gomba és az aszalt gyümölcsök. Mivel jó nagy adagban szokták készíteni, most így adjuk meg a hozzávalókat: a maradékot nyugodtan fagyaszd le.
Lengyel vadászpörkölt vagy káposztás kolbász (bigos)
Hozzávalók
- 3 kg savanyú káposzta
- 55 dkg sertéslapocka
- 40 dkg füstölt kolbász
- 40 dkg friss erdei gomba
- 30 dkg szárított erdei gomba
- 20 db aszalt szilva
- 3.5 dl sör
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál majoránna
- 1 fejes káposzta
- 1 füstölt csülök
- 1 hagyma
- 1 evőkanál borókabogyó
- 1 evőkanál szemes bors
- 1 evőkanál köménymag
- só
- 1-2 evőkanál mustár vagy reszelt torma a tálaláshoz
Elkészítés:
A szárított gombát áztasd 20-30 percre meleg vízbe. A borókabogyót és a szemes borsot nyújtófával törd durvára. A sertéslapockát és a kolbászt vágd kétcentis kockákra. A savanyú káposztát csepegtesd le. A gomba áztatóvizét szűrd le és tedd félre. A friss gombát szeleteld fel, a kisebbeket hagyd egyben. A fejes káposztát vágd csíkokra, a hagymát cikkekre.
Egy nagy lábosban melegíts olajat, és pirítsd benne barnára a lapockát. Ha kész, szedd ki és tedd félre. A visszamaradt zsiradékra tedd rá a hagymát és a fejes káposztát. Kicsit sózd meg, és fedő alatt párold néhány percig, amíg a káposzta összeesik és levet ereszt. Ha odakapott az aljára, fakanállal kapard fel. A megpárolt hagymát és káposztát szedd ki a lábosból és tedd félre.
A lábosba most a friss gomba kerül. Pluszzsiradék hozzáadása nélkül párold őket, amíg levet eresztenek. Ekkor sózd meg őket, várd meg, amíg a lé elfő alóluk, majd tedd vissza a lábosba a lapockát, a kolbászt és a káposztás-hagymás keveréket. Jöhet hozzá az egészben hagyott füstölt csülök, a savanyú káposzta, a köménymag, a majoránna, a bors és a borókabogyó. Öntsd fel a sörrel, és lefedve kezdd el összefőzni. Ne lepődj meg, hogy kevés a főzőleve: a bigos nem szaftos étel, és főzés közben még elegendő levet fog ereszteni. Gyöngyöztetve főzd 2-3 órát. 2 óra elteltével 30 percenként ellenőrizd, megpuhultak-e már az alapanyagok.
Amikor a csülök megpuhult, halászd ki a fazékból. A húst és a zsírt fejtsd le a csontról. A zsírt tedd félre, a húst kockázd fel. A leöblített szárított gombával, a gomba áztatóvizével és a félbevágott aszalt szilvával együtt tedd vissza a fazékba. 30-45 perc alatt főzd össze.
Rozskenyérrel és sörrel fogyaszd. Ha szeretnéd, tálaláskor mustárt vagy reszelt tormát kínálhatsz még mellé.
Korhelyleves gazdagon: füstölt sonkával a legfinomabb
A korhelyleves elkészítése pofonegyszerű, és néhány hozzávaló elegendő hozzá. Két dolgot viszont semmi szín alatt ne felejts el, a köményt és a füstölt sonkát, mert ezek nélkül elveszti a varázsát.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: gbh007 / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- gomba
- vegetáriánus