Kiadós, zöldséges lencsekrémleves füstölt lében főzve: akár főételnek is beillik

A sűrű, kiadós lencsekrémleves füstölt hús levében fő, friss ízéhez pedig a sárgarépa és a zeller is hozzájárul.

kremleves lencse
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A füstölt hús levében puhuló lencsekrémleves tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. A lencsét előző nap áztasd be, hogy hamar megfőjön. Ha nem ragaszkodsz a húsos leveshez, és van a mélyhűtődben eltéve füstölt lé, a tarja főzési idejét is megspórolhatod.

Lencsekrémleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg füstölt tarja
  • 30 dkg lencse
  • 20 dkg zeller
  • 2 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 krumpli
  • 1 dl tejföl
  • 1 hagyma
  • bors
  • olaj
  • kruton a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét előző este áztasd be háromszoros mennyiségű vízben. Másnap a füstölt tarját annyi vízzel tedd fel főni, amennyi ellepi, és másfél óra alatt főzd puhára. Ha kész, a húst szedd ki, de a levét tartsd meg. A hagymát vágd kockákra, és olajon párold üvegesre. Ha már puha, add hozzá a felaprított fokhagymát, a sárgarépát és a zellert pucold meg, és a hagymán pirítsd meg őket. Add hozzá a lecsepegtetett lencsét és a megpucolt, felkockázott krumplit, öntsd fel annyi füstölt lével, amennyi jól ellepi, ízesítsd borssal és babérlevéllel, és nagyjából fél óra alatt főzd az egészet puhára. Sózni csak akkor kell, ha a füstölt lé nem elég sós. Amikor már minden megfőtt, turmixold össze botmixerrel vagy turmixgépben. Öntsd vissza a lábosba, kanalazd hozzá a tejfölt, és forralj rajta még egyet. A felkockázott füstölt tarjával és házi krutonnal tálald. Ha nem használtad fel a hús összes főzővizét, fagyaszd le későbbi alkalomra.

Lencséből mutatós fasírtot is készíthetsz őzgerincformában sütve.

Ezt is szeretjük