8 ellenállhatatlan lekváros süti: csupa mennyei sütemény bevált recepttel

Ki ne szeretné a lekváros süteményeket? Mindig szezonjuk van, és szinte biztos, hogy lapul otthon egy üveg zamatos lekvár.

Lekváros sütemények
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősz végén, télen a gyümölcsökhöz már csak nehezen vagy nagyon drágán juthatunk hozzá, és valljuk be, az ízük sem az igazi. Épp ezért ideje levenni a kamrapolcról a nyáron eltett lekvárokat. Mindegy, hogy barack, szilva, meggy, biztos, hogy finomabbak lesznek tőlük a legkülönfélébb sütemények. 

A lekvár nagyon hálás és viszonylag olcsó alapanyag a konyhában, ráadásul szinte minden édes tésztába illik. Feldobhatod vele az aprósütiket, a klasszikus kelt, hájas édességeket, de a piskótát is. Ha szeretnéd tovább fokozni az élvezetet, dióval, csokival, gyümölcsökkel megteheted, jól illenek a lekvárhoz. Nézd végig összeállításunkat, és válaszd ki a kedvenceket! Omlós, foszlós, ropogós sütik is vannak köztük.

A piskótatekercs igazi nosztalgikus sütemény, amiről szinte mindenkinek a gyerekkora jut az eszébe. Legtöbbször baracklekvárral készül. Ha nedves konyharuhával, még melegen tekered fel, biztosan nem törik meg.
Ha ősszel vagy télen készítenél piskótát, a lekvár mellett érdemes naranccsal is megbolondítani. A vizes piskóta tökéletes alap, ami szép magas és finom puha lesz.
A kevert sütikbe is illenek a különféle lekvárok. Rakhatod a tésztába, de töltelékként is szóba jöhetnek. Bögrés változatban ugyancsak elkészítheted, így nem kell sokat számolgatni. Kókusszal, lekvárral mennyei.
A bukta ugyancsak régimódi, klasszikus süti. Bár a bolti is lehet finom, a nyomába sem érhet a friss, foszlós házinak. Megéri egy kis időt a kelt tészta készítésével foglalkozni. Tölteléknek mindenképpen sűrű lekvárt használj!
Ha a kelt tészta készítésében már gyakorlott vagy, ideje, hogy megpróbálkozz a lekváros hájas sütivel is. A kelesztésen kívül még hajtogatni is kell. Akkor az igazi, ha légies és ropogós.
A bolti leveles tésztákból is készíthetsz mennyei sütiket. A lekváros táska régi nagy kedvenc, amit villámgyorsan elkészíthetsz. A formája a rácsostól a háromszögig bármi lehet. A lekvárt is érdemes variálni.
A különféle piték elképzelhetetlenek lekvár nélkül. Az omlós, édes tésztához a savanykás lekvárok különösen illenek. Rácsozva még vonzóbbak. Próbáld ki az olaszok crostatáját, nem fogod megbánni!
A klasszikus linzertésztából készülhet pite, de akár csábító aprósütemény is, ami az ünnepi asztalon is jól mutat. Ha a jól bevált arányokkal dolgozol, biztosan omlós lesz a süti. Minél tovább marad a sütisdobozban, annál puhább lesz.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük