Legényfogó csirkemell angol recept alapján: tejszínes szaftban puhul a hús

Az angol legényfogó csirkemell lényege a tejszínes szaft, amelyből kihagyhatatlan a szárított paradicsom.

Legényfogó tejszínes csirkemell
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár magyarul legényfogó csirkemellnek fordítjuk ezt a tejszínes, szaftos fogást, angol neve, a „marry me chicken” alapján a fiú is nyugodtan főzheti a kiszemelt lánynak, akit a konyhaművészetével tervez meghódítani. Egy egyszerű tejszínes csirkemelltől abban különbözik, hogy a szaftjába friss zöldfűszerek, parmezán és olajban eltett szárított paradicsom is kerül.

Legényfogó csirkemell

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkemell
  • 12.5 dkg szárított paradicsom
  • 8-10 friss bazsalikomlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2.5 dl alaplé
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • 2 evőkanál parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 dl habtejszín
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 lila hagyma
  • frissen őrölt bors
  • késhegynyi chili
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet vágd nagyobb szeletekre. A lisztet keverd el sóval és borssal, és forgasd meg benne a húst.

A fűszeres olajból, amelyben a szárított paradicsom van eltéve, vegyél ki két evőkanállal. Hevítsd fel egy serpenyőben, majd tedd rá a csirkét, és oldalanként 4-5 perc alatt pirítsd meg. Nem kell, hogy teljesen átsüljön. Amikor kész, szedd egy tányérra. A serpenyőbe tegyél még egy evőkanállal az olajból, dobd rá a felaprított lila hagymát, és párold üvegesre. Közben a paradicsomokat szeleteld fel. A puha hagymához add hozzá a zúzott fokhagymát, egy perc múlva pedig az egészben hagyott kakukkfűágakat, a paradicsomot és a chilit. Kevergesd néhány percig, majd tedd vissza bele a csirkemelleket. Öntsd fel a tejszínnel és az alaplével, vedd a lángot kicsire alatta, és lefedve gyöngyöztesd húsz percig, amíg besűrűsödik. Ekkor keverd össze a parmezánnal, húzd le a tűzről, és tépkedj rá friss bazsalikomleveleket.

Szaftos Stroganoff másként: húsgombóccal készül a fejedelmi fogás

A Stroganoffot biztosan nem kell bemutatnunk, ez a változat azonban egy különleges csavarral készül. Ezúttal a szaftos Stroganoffba bélszín helyett húsgombóc kerül.

Elolvasom

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: ALLEKO / Getty Images

Ezt is szeretjük