Olajban eltett szárított paradicsom: így készítsd el, és nem penészedik be
Az olaszok is így teszik el a messze földön híres szárított paradicsomot.
![Szárított paradicsom](https://kep.index.hu/1/0/1768/17684/176846/17684668_825787a52a6b27b9ff9f19f7c78e5a23_wm.jpg)
A napon szárított paradicsom fűszerekkel, olajban eltéve a nyár slágere. Nagyon finom tésztákhoz, húsokhoz, szendvicsekhez és rántottába. Csak kánikulai melegben, száraz időben állj neki az aszalásnak. Azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy minél nagyobb a paradicsom, annál tovább kell szárítani. Amennyiben szereted a csípőset, rakj az üvegbe chilit is.
Szárított paradicsom
Hozzávalók 7 decihez
- 1 kg paradicsom
- 2.5 dl olívaolaj
- 2.5 dl olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál bazsalikom
- 2 evőkanál oregánó
Elkészítés:
A paradicsomokat alaposan mosd meg, és a mérettől függően vágd kettő vagy négy részre. A magját kanállal vájd ki. Egy nagyobb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, és rakd bele a paradicsomokat szorosan egymás mellé. Szórd meg sóval, és takard le légáteresztő anyaggal, hogy a zöldséget érje a levegő, szárítsa a nap, de ne tudjanak rászállni a bogarak, és ne szennyeződjön. Így biztosan nem fog bepenészedni. Aszald legalább két napig.
Amikor a paradicsomok már kicsik és bordós színűek, rendezd alaposan elmosott befőttes üvegbe, rakd hozzá a feldarabolt fokhagymát, az oregánót, majd öntsd rá a kétféle olajat. Az üveget jól zárd le, tedd hűtőbe, és várj legalább egy-két napig, hogy ízek összeérjenek.
![](http://kep.index.hu/1/0/1768/17685/176851/17685104_b85e0e2a099dad68dc9492508386c528_wm.jpg)
Még több recept