Isteni kovászos cukkini sok kaporral: így nem romlik meg
Ha nyár, akkor kovászos savanyúságok minden mennyiségben! A cukkini is hasonlóan jó, mint az uborka.

kovaszos-cukkini
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kóstoltad már a cukkinit savanyúságként? Kitűnő sült vagy grillezett húsokkal, szendvicsekkel, tésztákkal. Kovászolni sem bonyolult, pont úgy kell készíteni, mint az uborkát. Fontos, hogy a zöldség ne lógjon ki a vízből, ezért szükség esetén pótold a sós felöntőlevet. Ügyelj, hogy ne érje a nap, és csak akkor fogj hozzá, ha többnapos kánikulát jósolnak a meteorológusok. 

Kovászos, kapros cukkini

Hozzávalók 50 decihez:

  • 4 db cukkini
  • 2 l víz
  • 2 evőkanál
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kenyér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • mustármag
Recept idők

Elkészítés:

A cukkiniket alaposan mosd meg, és csepegtesd le. Megpucolni csak akkor kell, ha puha a héja. Hosszában vágd négy-hat részre. A lényeg, hogy a cukkinidarabok kényelmesen elférjenek az öt literes üvegben. Ha a belseje túl erős, a magokkal együtt távolítsd el.


A kaprot mosd meg, a fokhagymát pucold meg, és a cukkinivel együtt rakd az üvegbe. Szórj hozzá borsot és mustármagot. A vizet forrald fel sóval, majd várd meg, míg legalább langyosra hűl, és öntsd a cukkinikre. A tetejére mehet egy vastag szelet kenyér, majd tányérral fedd le. Tedd meleg, de árnyékos helyre. A cukkini kánikulában két-három nap alatt megérik. Szűrd le, és rögtön fogyasztható is. Feltétlenül tartsd a hűtőben, a leve kitűnő szomjoltó lehet!
A kovászos káposztát próbáltad már? Most van a szezonja, ne hagyd ki!

Ezt is szeretjük