Hagyományos kocsonya: nagyanyáink receptje
A karácsony és a két ünnep közötti időszak jellegzetes fogása a kocsonya.
A remegős étel, ami elsőre úgy néz ki, mint egy fagyasztott húsleves, tulajdonképpen az is, csak egy kicsivel több bőrös rész kerül bele, ha bizonytalan vagy, kérd meg hentesed, hogy állítson össze egy csomagot, amiből kocsonyát főzhetsz.
Friss tormával és szintén friss, ropogós kenyérrel az igazi, de főzhetsz bele vagy mellé kemény tojást is, sokan úgy szeretik.
Kocsonya
Hozzávalók:
- 2 kg kocsonyának való hús - disznófül, csülök, köröm és némi soványabb rész
- 3-4 répa
- 1-2 fehérrépa
- 1-2 babérlevél
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- egész bors
- só
Elkészítés ideje:
Három-négy óra.
Elkészítés menete:
Ha megvan a hús, tisztítsd meg jó alaposan, és darabold nagyjából egységes méretű részekre, majd vedd elő a kedvenc nagylábasod, és tedd bele. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd gyújts alá. Amikor elkezd habzani, azt távolítsd el a tetejéről, vagy akár a komplett főzővizet is cserélheted, van, aki így tesz, és van, aki csak a habot távolítja el, mindkét megoldás működik.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A zöldségeket darabold fel ízlés szerint, majd mehet minden a hús mellé, kivéve a petrezselymet, az majd csak a vége felé kerül bele. Sózd hangulatod szerint, szórj bele öt-tíz szem egész borsot, majd hagyd kis lángon jól megfőni az egészet.
Amíg fő, keresd ki a megfelelő edényeket, amikbe majd kiadagolod. Amikor már majdnem kész - ha már megpuhultak a húsok -, vágd bele a petrezselymet is, hagyd még öt percig főni, majd zárd el alatta a tűzhelyet. A húsokat szedd ki, oszd el az edényekbe, majd a zöldségekkel is tégy így, végül minden tálba önts a levesből is.
Ha ezzel is megvagy, már csak hűvös helyre kell vinned a tálkákat, és megvárni, amíg megdermed a kocsonya. Ha elérte a kívánt állapotot, már csak le kell szedned róla a zsírt, ezután bármikor fogyasztható.
Ropogós desszertek
Ha kész a kocsonya, és már tálalnád, süss egy kis édességet is, hogy legyen mivel lezárni a vacsorát!
OLVASD EL EZT IS!
- marha
- sárgarépa
Az eredeti táfelspicc receptje
- húsételek
- párolt_lilakáposzta
Így készítsd a Márton-napi libasültet!
- káposzta
- leves