Laktató kaszás leves savanyú káposztával és kolbásszal: második fogásra nem is lesz szükség

A kaszás levesbe a húsvétról megmaradt füstölt sonkát és a félretett levét is bátran belefőzheted.

kaszas leves
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A savanyú káposztás, sonkás, kolbászos kaszás leves annyira kiadós, hogy friss kenyérrel tálalva már második fogást sem fogtok kívánni mellé. Mint a legtöbb káposztás ételnek, ennek is jól áll a füstölt íz, amit kolbásszal és sonkával érhetsz el.

Kaszás leves

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg füstölt sonka
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg konzervvörösbab
  • 5 dl sonkalé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy krumpli
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál (csípős) fűszerpaprika
  • bors
  • olaj szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát szeleteld fel, és főzd ki. A levét tedd félre. Ha előre lefőzött füstölt levet használsz, ez a lépés elmarad. A kolbászt áztasd hideg vízbe. Tíz perc múlva húzd le a héját, és karikázd fel. Egy lábosban olvassz vajat, pirítsd meg rajta a kolbászt, majd szűrőlapáttal szedd ki, és tedd félre.

 

A visszamaradt szaftos zsiradékon, szükség szerint még egy kevés olaj hozzáadásával párold üvegesre az apróra vágott hagymát. Amikor már puha, dobd mellé a felaprított fokhagymát is, kevergesd egy percig, majd húzd le a tűzről, és keverd el a fűszerpaprikával. Ha szereted, csípős paprikát is használhatsz hozzá. Add hozzá a meghámozott, felkockázott krumplit, a lecsepegtetett savanyú káposztát és babot, öntsd fel sonkalével és annyi vízzel, hogy jól ellepje. Sózd, borsozd, tedd bele a babérleveleket, és fél óra alatt főzd össze az egészet. Félidőben keverd bele a főtt sonkát és a kisütött kolbászt is. Tálald friss, ropogós kenyérrel.

Ha mégis inkább valami könnyű, frissítő fogásra vágysz, a görög citromos leves a te recepted.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük