Illatos karácsonyi húsleves
Különleges ünnepi fogás
Az ünnepi asztal fontos kelléke a húsleves, amit karácsonykor érdemes megbolondítani.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

Narancsbőrös a fenekük, mégis irtó dögösek: 5 híresség, akinek Photoshop nélkül hepehupás a bőre »

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Egy nagy lábosnyi gyöngyöző, gazdagon megpakolt, forró húslevesnek képtelenség ellenállni, a nagy hidegben pedig pláne. Készítsd el a család kedvencét az ünnepek ideje alatt is!

Ha macerásnak és hosszúnak találod a marhahúsleves elkészítését, lényegesen olcsóbb, gyorsabb, de nem kevésbé finom megoldás lehet, ha csirkéből készíted. Mindent csinálj ugyanúgy, csak a húst cseréld ki, és a főzési időket felezd meg!

Karácsonyi húsleves

Hozzávalók:

  • 2 kg marhahús - különböző részek
  • 7 sárgarépa
  • 4 fehérrépa
  • 2 nagyobb fej zeller
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 3 kisebb fej karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, egész bors

Elkészítés ideje:

Két és fél óra

Elkészítés menete:

Az első és legfontosabb lépés, ha már megvan az összes hozzávaló, az, hogy a húst alaposan mosd át, majd bő vízben tedd fel főni - ilyen húsmennyiséghez körülbelül 5 liter víz szükséges, tehát ne a legkisebb edényedet használd erre a célra. Amíg a hús vize felforr, addig van időd a zöldségekkel bíbelődni. Tisztítsd meg mindet a megfelelő módon, majd darabold fel hangulatodnak megfelelő formájúra őket - van, aki karikákra szereti, mások hasábokat faragnak a zöldségekből, mindkét verzió teljesen jó lesz. Körülbelül egy órányi főzés után szedd le a habot egy szűrőkanál segítségével a vízről - de akár rajta is hagyhatod, szebb nélküle, de jó lesz vele is -, aztán sózd meg kedved és ízlésed szerint. Szórj bele egy kanálnyi egész borsot, és tedd bele a fokhagymákat.

Ha ezek belekerültek, szép lassan elkezdheted adagolni a zöldségeket: első körben mehet bele a hagyma, a zeller és a fehérrépa, aztán egy jó fél órával később a többiek is. Ha keményebben szereted, akkor akár később is, a lényeg, hogy minden belekerüljön, majd fedd le az egészet, és kis lángon főzd. A főzés vége előtt 10-15 perccel tedd bele a petrezselymet is, aztán kóstold meg: ha úgy érzed, hogy szükséges, ízesítsd, még mielőtt leveszed a tűzről. A húst és a zöldségeket szedd ki egy külön tálba, hogy mindenki kedvére válogathasson belőlük, és már tálalhatod is.

Egyszerű, de nagyszerű krémlevesek

Ha finom, melengető, könnyű és pikkpakk elkészíthető ételre vágysz, akkor bizony krémlevest szeretnél enni: válaszd ki kedvencedet!

OLVASD EL EZT IS!

babgulyas fustolt csulokkel lead
  • paprika
  • sárgarépa

Laktató babgulyás

leves lead
  • fokhagyma
  • hagyomány

Köményes rántott leves

Ezt is szeretjük