Laktató babgulyás

Omlós füstölt csülökkel

Egy tál forró, laktató és tápláló levesnél nincs is jobb a közelgő, hideg napokon. Egy szelet friss kenyérrel és tejföllel az igazi.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babgulyás füstölt csülökkel az igazi, ez olyan alapvető dolog, mint az, hogy utána már bőven elég egy könnyű desszert, mert a zsíros, sűrű leves rendesen eltelíti az embert.

A főzés végén szaggass bele csipetkét, hogy teljes legyen az élmény.

Babgulyás

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt csülök
  • 50 dkg tarkabab
  • 6 nagyobb sárgarépa
  • 2 nagy fehérrépa
  • 2 nagyobb krumpli
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej zeller
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 babérlevél
  • fűszerpaprika

Elkészítés ideje:

2 óra + a hús áztatása

Elkészítés menete:

A babot áztasd be legalább egy éjszakára - vagy használj konzervbabot, azt nem szükséges áztatni -, a csülköt szintén, vagy csak tedd vízbe, forrald fel vele, és utána kezdd el a főzést, így is veszít a sósságából, és finom lesz vele a kész fogás. Ha letelt az áztatás-forralás, akkor nekiállhatsz a főzésnek. Egy alkalmas - tehát nagy - lábasban tedd fel főni a húst, annyi vízben, ami ellepi, nagyjából másfél órára, amíg megpuhul. Amíg puhul, fő, addig pucold meg a zöldségeket, és darabold hangulatodnak megfelelő méretűre őket.

Ha már közelíti a megfelelő állapotot a hús, egy szintén mély edényben pirítsd zsírjára a szalonnát, fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd jöhet rá a főtt hús, néhány darabra aprítva. Kicsit pirítsd meg, majd add hozzá a köményt, keverj rajta így párat, aztán jöhet a bab, némi - legalább két evőkanálnyi - fűszerpaprika. Öntsd fel a hús főzőlevével mindezt, és tedd bele a zöldségeket a fokhagyma, a krumpli és a petrezselyem kivételével. Sózd és borsozd kedvedre, aztán hagyd rotyogni, amíg minden meg nem puhul. A krumplit csak a főzés utolsó 10-15 percére add hozzá, pucolva és darabolva, a fokhagymát és a petrezselymet pedig csak pár perccel azelőtt rakd bele, hogy levennéd a tűzről.

A legjobb paprikások és pörköltek

A magyar konyha legjobb fogásai egyértelműen a szaftos, paprikás ételek, melyeknek senki sem tud ellenállni.

A legfinomabb paprikások és pörköltek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük