Laktató káposztás kapusznyika darált hússal: a puha kelt tésztának nincs párja
A káposztás kapusznyika tésztája puha, foszlós, a belseje pedig fűszeres és kiadós.
A puha kelt tésztából készülő káposztás kapusznyika hamisítatlan téli fogás: a kis batyuk fűszeres, darált húsos-káposztás tölteléket rejtenek. A hidegebb hónapokban érdemes káposztával főzni, ugyanis laktató, egészséges, és számtalan módon készíthető el. A káposztás kapusznyikákat fogyaszthatod magukban vagy fokhagymás tejföllel.
Káposztás kapusznyika
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 7.5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 60 dkg káposzta
- 25 dkg darált hús
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A langyos tejet keverd el egy evőkanál cukorral, az élesztővel, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és morzsold el a szoba-hőmérsékletű vajjal. Add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Dolgozd jól ki, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
Közben állítsd össze a tölteléket. A káposztát gyaluld le, sózd be, és hagyd állni. A darált húst szórd meg sóval és borssal, és kevés olajon pirítsd fehéredésig. A megsült húst szedd egy tálba, és tedd félre. A káposztából nyomkodd ki a nedvességet, és ugyanabban a serpenyőben, amelyben a hús pirult, szükség szerint még egy kevés olaj hozzáadásával lefedve párold negyedóra alatt puhára. Amikor kész, keverd bele a húst.
A megkelt tésztát szedd négy egyforma cipóra. Így is hagyd őket pihenni negyedórát, majd mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra. Oszd el bennük a káposztás tölteléket, és hajtsd félbe. Kend meg mindegyik darabot felvert tojással, és sorakoztasd fel a batyukat egy tepsiben. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Amíg melegszik, pihentesd a kapusznyikákat, majd told őket a sütőbe húsz percre, amíg pirosra sülnek.
A hagyományos káposztás rétes is kiadós uzsonna: mutatjuk a legfinomabb töltelék titkát.
Köményes-káposztás rétes: így lesz igazán különleges
Sokféle rétest ismerünk, a sóstól az édesig, a könnyűtől a bonyolultig. Ezúttal egy különleges, köményes-káposztás rétesreceptet mutatunk, amit a pezsgő tesz még karakteresebbé.
ElolvasomKép: rezkrr / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció