Laktató káposztás kapusznyika darált hússal: a puha kelt tésztának nincs párja

A káposztás kapusznyika tésztája puha, foszlós, a belseje pedig fűszeres és kiadós.

Káposztás kapusznyika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A puha kelt tésztából készülő káposztás kapusznyika hamisítatlan téli fogás: a kis batyuk fűszeres, darált húsos-káposztás tölteléket rejtenek. A hidegebb hónapokban érdemes káposztával főzni, ugyanis laktató, egészséges, és számtalan módon készíthető el. A káposztás kapusznyikákat fogyaszthatod magukban vagy fokhagymás tejföllel.

Káposztás kapusznyika

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 7.5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 1 teáskanál

A töltelékhez:

  • 60 dkg káposzta
  • 25 dkg darált hús
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverd el egy evőkanál cukorral, az élesztővel, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és morzsold el a szoba-hőmérsékletű vajjal. Add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Dolgozd jól ki, és egy óra alatt keleszd a duplájára.

 

Közben állítsd össze a tölteléket. A káposztát gyaluld le, sózd be, és hagyd állni. A darált húst szórd meg sóval és borssal, és kevés olajon pirítsd fehéredésig. A megsült húst szedd egy tálba, és tedd félre. A káposztából nyomkodd ki a nedvességet, és ugyanabban a serpenyőben, amelyben a hús pirult, szükség szerint még egy kevés olaj hozzáadásával lefedve párold negyedóra alatt puhára. Amikor kész, keverd bele a húst.

 

A megkelt tésztát szedd négy egyforma cipóra. Így is hagyd őket pihenni negyedórát, majd mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra. Oszd el bennük a káposztás tölteléket, és hajtsd félbe. Kend meg mindegyik darabot felvert tojással, és sorakoztasd fel a batyukat egy tepsiben. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Amíg melegszik, pihentesd a kapusznyikákat, majd told őket a sütőbe húsz percre, amíg pirosra sülnek.

A hagyományos káposztás rétes is kiadós uzsonna: mutatjuk a legfinomabb töltelék titkát.

Kép: rezkrr / Getty Images

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük