3 izraeli recept Cserháti Tamarától: húsos, vegán és édesség is van köztük

A Berlinger Haus rendezvényén jártunk, ahol megcsodálhattuk, milyen edényekkel rendezhetjük be igazán stílusosan a konyhánkat, és finom izraeli fogásokat is kóstolhattunk.

Izraeli receptek, Berlinger Haus
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szeretnéd a konyhádat stílusosan, letisztultan berendezni, érdemes körülnézned a Berlinger Haus termékei között. Náluk minden elképzelhető konyhafelszerelést megtalálsz a retrótól a legmodernebbig, és mindegyik elérhető sokféle színben. Így az egész konyhádat egyfajta árnyalatba öltöztetheted, ami trendi és letisztult hatást kölcsönöz. A 2023-as év slágere a piros, de ha másmilyent szeretnél, választhatsz a lila, a zöld, a kék, a szürke és még többféle változat közül.

Tudtad például, hogy a kotyogós kávéfőző a 21. században is menő? A régi öntöttvas edények is visszakapták már a becsületüket, mert vannak olyan ételek, amelyek csak ebben készítve igazán finomak.

Konyhafelszerelések garmadája

Mindkettőből választhatsz többféle méretet, öntöttvas lábosból például az egészen mini kiadástól a sokszemélyesig széles a paletta, a legnagyobbakat már üresen felemelni is kihívás.

Az old school kedvencek mellett az olyan modern gépeket is megtalálhatod itt, mint az air fryer, a gyümölcsfacsaró, a smoothie-készítő gép vagy a megfordítható grillsütő.

A Berlinger Haus dunakeszi bemutatótermében rendezett eseményen nemcsak megcsodálhattuk az edényeket, hanem megkóstolhattunk pár ételt is, amit a segítségükkel készíteni lehet. Cserháti Tamara, egykori szépségkirálynő hamisítatlan izraeli menüsorral kápráztatott el minket. Most ezekből mutatunk be hármat. 

Töltött sült hagyma

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 30 dkg darált hús (marha, bárány vagy pulyka)
  • 10 dkg fehér rizs
  • 6 közepes (vagy 3 nagy) hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 teáskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva
  • 2 evőkanál friss koriander apróra vágva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 teáskanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • őrölt bors

Elkészítése:

A rizst sós vízben főzd ki, majd hagyd kihűlni.  Egy másik lábosban forralj annyi sós vizet, amennyi éppen ellepi a hagymákat. Amíg forr, a hagymákat pucold meg, az aljukból és a tetejükből egy kicsit vágj le, és egy-egy vékony cikket mindegyikből metssz ki. Tedd őket a forró vízbe, és tíz perc alatt párold puhára. Ha kész, hagyd kihűlni.

A darált húst nyersen keverd a rizsbe. Add hozzá a paradicsomszószt és a fűszereket.  A kihűlt hagymát bontsd leveleire. Mindegyik darabot töltsd meg a rizses-húsos keverékkel, és óvatosan formázd batyuvá. Pakold őket egy széles serpenyőbe, locsold meg olívaolajjal, és nagy lángon kezdd el melegíteni. Amikor az aljuk egy kicsit megpirult, csepegtesd rá az ecetet, szórd meg cukorral, és lefedve, kis lángon főzd puhára húsz perc alatt. Félidőben fordítsd meg őket, hogy a másik oldaluk is szép színű legyen.

Sárgarépa-saláta:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 dkg sótlan földimogyoró
  • 5-6 nagyobb medjool datolya apróra vágva
  • 2 nagy (vagy 3 közepes) sárgarépa reszelve
  • 2 csésze rukkola felaprítva
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál mogyoróhagyma vagy újhagyma finomra vágva
  • 0,25 csésze friss mentalevél apróra vágva
  • őrölt bors

(1 csésze űrtartalma 220 ml)

Elkészítése:

A mogyorót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg 4-5 perc alatt, amíg enyhén megpirul, és illatozni kezd. Vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd dörzsöld le a héját, és vágd durvára.  A citromlevet, az olívaolajat és a hagymát egy kis tálban keverd össze, és sózd meg.

A répát nagy lyukú reszelőn reszeld le. Egy nagy tálban keverd hozzá a mentát, a pirított mogyorót, a datolyát és a rukkolát. Locsold meg az öntettel, forgas össze, és tálalhatod.

Epres malabi

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 8,5 dl sovány tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 3-4 evőkanál rózsavíz

Az öntethez:

  • 20 dkg fagyasztott eper felolvasztva
  • 3 evőkanál víz
  • 2-3 evőkanál porcukor

A díszítéshez:

  • 2 evőkanál tört, natúr pisztácia

Elkészítése:

A keményítőt oldd fel egy csésze tejben. A többi tejet forrald össze a cukorral, majd öntsd hozzá a keményítőt és a rózsavizet. Kis lángon folyamatosan kevergetve öt perc alatt sűrítsd be. Az így kapott pudingot oszd el tálkákba vagy csészékbe. Szobahőmérsékleten hagyd kihűlni, majd fedd be fóliával, és tedd négy-öt órára a hűtőbe, hogy zselésre szilárduljon.

A öntethez az epret, a cukrot és a vizet addig kevergesd közepes lángon, amíg a cukor felolvad. Ez nagyjából öt perc, ezután pürésítsd. A kihűlt malabit kínáld az eperpürével meglocsolva és aprított pisztáciával megszórva.

A recepteket és a felhasznált képeket megtalálhatod Cserháti Tamara Yalla! Tarts velem: Kalandozások az izraeli konyhában című szakácskönyvében.

Nézd meg, milyen finomságokat készíthetsz Erős Pistából!

A pikáns ételek szerelmeseinek muszáj ezt a válogatást is végigolvasniuk.

3 szuper, félórás recept Erős Pistával: kezdők is elkészíthetik

Egy komplett ebédmenüt raktunk össze erős paprikás ételekből, a levestől kezdve a főételen át a nassolnivalóig mindent megtalálsz.

Elolvasom

(Képek: Kercsó Dorottya, Molnár Zsolt) 

Ezt is szeretjük