Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
Jamie a legegyszerűbb ételekből is kihozza a maximumot, így lesz a világszerte ismert pizzából gasztronómiai remek.
Ha van egy jó pizzatésztarecepted, a feltétet már szinte szórakozás elkészíteni. Gyakorlatilag bármit rátehetsz, amit épp a hűtőben találsz, de, ha tuti receptet akarsz, hallgass egy szakértőre, és készítsd el Jamie egyik kedvenc pizzáját!
Ropogós tészta, gazdag feltét, meglepő és harmonikus ízek. A pizzafutár számát pedig akár ki is dobhatod.
Pizzatészta
Hozzávalók:
- 400 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
- 100 g finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt
- 1 csapott evőkanál finom tengeri só
- 7 g tasakos, száraz élesztőpor
- 1 evőkanál barna kristálycukor
Egy tiszta felületen halmozd fel a lisztet a sóval összekeverve, és csinálj a közepén egy 15-20 centis mélyedést. Add az élesztőt és a cukrot 3 dl langyos vízhez, keverd össze villával, és hagyd állni néhány percig, aztán öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Fogj egy villát, és körkörös mozdulattal lassan keverd a lisztet a kráter belső faláról a vízhez. Egyre sűrűbb, kásaszerű massza lesz - folytasd a keverést, amíg fokozatosan az egész lisztet fel nem dolgoztad. Amikor a tészta összeállt, és már túl kemény ahhoz, hogy a villával keverhesd, lisztezd be a kezed, és gyömöszöld labdává. Majd addig gyúrd, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
Lisztezd be a tészta tetejét, borítsd be átlátszó fóliával, és szobahőmérsékleten legalább 15 percig pihentesd. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz készíteni. Melegítsd elő a sütőt forróra, majd pakold a feltéteket a pizzára. Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Paradicsomszósz
Hozzávalók:
- extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
- 400 g jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg.
Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot.
Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.
Rukkolás feltét sertéshússal
Hozzávalók a sertéssülthöz:
- 1 kg sertéslapocka
- 2 evőkanál köménymag
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
- olívaolaj
Hozzávalók a szószhoz:
- 2 evőkanál paradicsomszósz
- 85 g taleggio sajt
- 1 kávéskanál friss kakukkfűlevél
- egy kis maréknyi rukkola
- 1 citrom leve
Melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra, ez gázsütőnél 4-as fokozat. Vagdald be a lapockát. Törd porrá a köménymagot, és dörzsöld be vele a húst, sózd meg, és kend be olívaolajjal. Süsd előmelegített sütőben legalább 4 órán keresztül, amíg a hús puha és foszlós nem lesz. Amikor kihűlt, tépkedd darabokra kézzel vagy villával. Locsolj rá egy keveset a sütésnél keletkezett szaftból - majdnem olyan lesz a textúrája, mint a zsírban eltett francia kacsavagdaltnak - confit.
Kend a paradicsomszószt vékonyan a pizzaalapra, szórj szét rajta egy kisebb maréknyit a sült hús foszlányaiból, valamint a taleggióból. Hintsd meg a kakukkfűlevelekkel, permetezz rá olívaolajat, és süsd addig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz. Tálaláskor facsarj citromlevet a rukkolára, és szórd a pizza tetejére.
Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?
Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. október 24. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csípős feltét cukkinivel
Hozzávalók:
- 85 g mozzarella
- 10 szelet csípős szalámi
- 8 friss bazsalikomlevél
- 6 vékony szelet feszes, friss, kemény cukkini
- 4 evőkanál paradicsomszósz
- olívaolaj
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
Kend föl egyenletesen a paradicsomszószt a pizzaalapra. Fektesd rá a cukkinit és a bazsalikomot, majd a szalámit - ezt tedd fel utoljára, hogy ropogósra süljön. Helyezz apró mozzarelladarabokat a kimaradt helyekre, permetezz rá olívaolajat, és sózd, borsozd meg. Addig süsd, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Cikkünk Jamie Oliver Olasz kaják című könyvéből közöl recepteket, mely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!
- pizza
- jamie oliver
Jamie Oliver 3 kedvenc pizzája
- tészta
- gyors receptek
4 isteni olasz tészta
- spagetti
- tészta