Így készül a tócsni, avagy a lapcsánka

Reszeld le a krumplit, fűszerezd kedved szerint, majd süsd ki, és már eheted is a mennyei lapcsánkát! Süss belőle sokat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lapcsánka, tócsni, macóka, esetleg krumpliprósza. A kedvelt magyar ételnek szinte annyi neve létezik, ahány háztartás van, ráadásul ízesítésében is legalább ennyire változatos.

14 csodás étel krumplival

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy biztos, szükséged lesz némi krumplira, fűszerekre és egy serpenyőnyi olajra, amiben kisütheted. Hogy melyik változat a legfinomabb, azt a te ízlelőbimbóidra bízzuk, de egy biztos, óriási sikere lesz a családban, bármelyik variáció mellett voksolsz is.

Lapcsánka Szabolcs megyéből

Hozzávalók:

  • 40 dkg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • bors

A krumplit hámozd meg, és reszeld le a krumplireszelőn. A lisztet a tejjel és az áttört vagy szintén lereszelt fokhagymával keverd simára, majd add a krumplihoz. Ízlésed szerint sózd, borsozd. Kanállal kiadagolva, forró olajban süsd meg.

Petrezselymes tócsni

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 3 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál majoránna
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • olaj

A krumplit hámozd meg, és káposztareszelőn reszeld le. A vöröshagymát vágd hosszú csíkokra, és az áttört fokhagymával, valamint a tojásokkal add a krumplihoz. A petrezselyemzöldet aprítsd fel, és a liszttel, valamint a majoránnával és a sóval, borssal keverd össze. Forró olajban süsd ki - egy evőkanállal adagolva -, és már eheted is.

Májas lapcsánka

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg csirkemáj
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • bors

Hámozd meg a krumplit, majd reszeld le. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és keverd hozzá a tojást. Szitáld bele a lisztet, és keverd össze. Ha kevésnek ítéled a lisztet, adj hozzá meg egy evőkanállal. A májat és a petrezselyemzöldet aprítsd fel, és pici olajon süsd egy kicsit, hogy a leve elfőjön. Keverd hozzá a tésztához, és, ha nem elég, fűszerezd ízlésed szerint. Evőkanállal adagold ki, és forró olajban süsd ropogósra. Ízlésed szerint tejföllel tálald.

Rakott lapcsánka

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg trappista sajt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • l fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors

A krumplit hámozd meg, majd reszeld le. A lisztet adagonként szitáld bele, nehogy összecsomósodjon. Add hozzá az áttört fokhagymát, és ízlésed szerint sózd, borsozd. Keverd össze ízlésed szerint, majd egy evőkanál segítségével adagold ki, és forró olajban süsd meg. A vöröshagymát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. Szórd rá a pirospaprikát és a kockára vágott csirkemellfilét. Fűszerezd sóval, borssal, és önts rá némi vizet. Amikor a hús megsül, és a leve besűrűsödik, akkor vedd le a tűzről. Egy jénai tál aljába rakj egy sor lapcsánkát és rá egy sor pörköltet. Addig folytasd a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Végül a legfelső lapcsánkaréteg tetejét szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben nagyjából fél óráig süsd.

Leadképünk a Csak a Puffin ad neked erőt blogoldalról származik.

Ezt is szeretjük