Így készül a tócsni, avagy a lapcsánka
Reszeld le a krumplit, fűszerezd kedved szerint, majd süsd ki, és már eheted is a mennyei lapcsánkát! Süss belőle sokat!
Lapcsánka, tócsni, macóka, esetleg krumpliprósza. A kedvelt magyar ételnek szinte annyi neve létezik, ahány háztartás van, ráadásul ízesítésében is legalább ennyire változatos.
Egy biztos, szükséged lesz némi krumplira, fűszerekre és egy serpenyőnyi olajra, amiben kisütheted. Hogy melyik változat a legfinomabb, azt a te ízlelőbimbóidra bízzuk, de egy biztos, óriási sikere lesz a családban, bármelyik variáció mellett voksolsz is.
Lapcsánka Szabolcs megyéből
Hozzávalók:
- 40 dkg burgonya
- 20 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
- bors
A krumplit hámozd meg, és reszeld le a krumplireszelőn. A lisztet a tejjel és az áttört vagy szintén lereszelt fokhagymával keverd simára, majd add a krumplihoz. Ízlésed szerint sózd, borsozd. Kanállal kiadagolva, forró olajban süsd meg.
Petrezselymes tócsni
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 3 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál majoránna
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- olaj
A krumplit hámozd meg, és káposztareszelőn reszeld le. A vöröshagymát vágd hosszú csíkokra, és az áttört fokhagymával, valamint a tojásokkal add a krumplihoz. A petrezselyemzöldet aprítsd fel, és a liszttel, valamint a majoránnával és a sóval, borssal keverd össze. Forró olajban süsd ki - egy evőkanállal adagolva -, és már eheted is.
Májas lapcsánka
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg csirkemáj
- 3 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 tojás
- só
- bors
Hámozd meg a krumplit, majd reszeld le. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és keverd hozzá a tojást. Szitáld bele a lisztet, és keverd össze. Ha kevésnek ítéled a lisztet, adj hozzá meg egy evőkanállal. A májat és a petrezselyemzöldet aprítsd fel, és pici olajon süsd egy kicsit, hogy a leve elfőjön. Keverd hozzá a tésztához, és, ha nem elég, fűszerezd ízlésed szerint. Evőkanállal adagold ki, és forró olajban süsd ropogósra. Ízlésed szerint tejföllel tálald.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rakott lapcsánka
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 40 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg liszt
- 20 dkg trappista sajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- l fej vöröshagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
A krumplit hámozd meg, majd reszeld le. A lisztet adagonként szitáld bele, nehogy összecsomósodjon. Add hozzá az áttört fokhagymát, és ízlésed szerint sózd, borsozd. Keverd össze ízlésed szerint, majd egy evőkanál segítségével adagold ki, és forró olajban süsd meg. A vöröshagymát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. Szórd rá a pirospaprikát és a kockára vágott csirkemellfilét. Fűszerezd sóval, borssal, és önts rá némi vizet. Amikor a hús megsül, és a leve besűrűsödik, akkor vedd le a tűzről. Egy jénai tál aljába rakj egy sor lapcsánkát és rá egy sor pörköltet. Addig folytasd a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Végül a legfelső lapcsánkaréteg tetejét szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben nagyjából fél óráig süsd.
Leadképünk a Csak a Puffin ad neked erőt blogoldalról származik.
OLVASD EL EZT IS!
- sertéssült
- húsételek
5 szaftos, egyben sült szűzpecsenye
- csirkemell
- húsételek