Régimódi zöldséges húsleves májgaluskával: a házi levesbetét finom puha
A régimódi húsleves sokáig fő, hogy a zöldségek íze átjárja a levet. Házi májgaluskával tálalva változatosabbá teheted.

majgomboc leves
  • A régimódi húsleves sokáig fő, hogy a zöldségek íze átjárja a levet. Házi májgaluskával tálalva változatosabbá teheted.
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó húsleves titka a sok-sok zöldség és a megfelelően hosszú főzési idő. Sok munka nincs vele, csak meg kell pucolni a zöldségeket, beletenni a gyöngyöző vízbe, majd hagyni, hogy az ízek jó három óra alatt összeérjenek. Az így készült leves akkor is tele van vitaminnal, ha csak a levét fogyasztjuk, így a zöldségekért nem rajongó gyerekek számára is nagyon egészséges. A házi májgaluskát sertés- vagy csirkemájból egyaránt készítheted. Amellett, hogy nagyon finom, fontos vasforrás.

Húsleves májgaluskával

Hozzávalók:

A leveshez

  • 80 dkg csont
  • 4 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 szál zellerzöld
  • 1 db kisebb karalábé
  • 1 db kisebb zellergumó
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál egész fekete bors
  • 1 teáskanál szerecsendió

A májgaluskához

  • 15 dkg máj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál liszt

A tálaláshoz

  • 0.5 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csontokat helyezd egy nagy fazékba, öntsd fel bő vízzel, adj hozzá egy evőkanál sót, és a lehető legkisebb lángon kezdd el főzni. Közben sorban tedd hozzá a megpucolt és nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert, a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a zeller zöldjét és a fűszereket: a borsot és a szerecsendiót. Ne fedd le, lassú tűzön gyöngyöztesd legalább három órát, a keletkező habot időnként egy kanállal távolítsd el. Ha már szép sárga, a zöldségek pedig puhák, zárd el alatta a lángot. Tíz percig hagyd állni, hogy a zavarossága lecsillapodjon, majd szűrd át egy kisebb fazékba. A zöldségeket és a csontokat tedd félre.

Amíg a leves fő, készítsd el a májgaluskát. A hagymát reszeld le, és kevés olajon párold üvegesre. A májat kapargasd meg vagy daráld le, keverd össze a tojással, két kanál vízzel és egy kanál zsemlemorzsával, majd hagyd állni tíz percig, hogy a morzsa megduzzadjon. Add hozzá a reszelt hagymát, sózd, borsozd, végül keverd el a liszttel. Kanállal szaggasd a leszűrt, forrásban lévő levesbe, és 10 perc alatt főzd ki. Ha a galuska feljön a leves tetejére, egy kanállal vágj egyet ketté. Ha a belseje homogén, biztosan elkészült. Rakd a levesbe, és petrezselyemmel megszórva kínáld. A leveszöldséget és a csontot külön tedd az asztalra, így mindenki annyit szedhet belőle, amennyit szeretne. 
Ha marad leves, fagyaszd le, majd később vöröslencse-krémleves alapjaként használd fel.

Ezt is szeretjük