Régimódi zöldséges húsleves májgaluskával: a házi levesbetét finom puha
A régimódi húsleves sokáig fő, hogy a zöldségek íze átjárja a levet. Házi májgaluskával tálalva változatosabbá teheted.
A jó húsleves titka a sok-sok zöldség és a megfelelően hosszú főzési idő. Sok munka nincs vele, csak meg kell pucolni a zöldségeket, beletenni a gyöngyöző vízbe, majd hagyni, hogy az ízek jó három óra alatt összeérjenek. Az így készült leves akkor is tele van vitaminnal, ha csak a levét fogyasztjuk, így a zöldségekért nem rajongó gyerekek számára is nagyon egészséges. A házi májgaluskát sertés- vagy csirkemájból egyaránt készítheted. Amellett, hogy nagyon finom, fontos vasforrás.
Húsleves májgaluskával
Hozzávalók
A leveshez
- 80 dkg csont
- 4 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 szál zellerzöld
- 1 db kisebb karalábé
- 1 db kisebb zellergumó
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál egész fekete bors
- 1 teáskanál szerecsendió
A májgaluskához
- 15 dkg máj
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál liszt
A tálaláshoz
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csontokat helyezd egy nagy fazékba, öntsd fel bő vízzel, adj hozzá egy evőkanál sót, és a lehető legkisebb lángon kezdd el főzni. Közben sorban tedd hozzá a megpucolt és nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert, a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a zeller zöldjét és a fűszereket: a borsot és a szerecsendiót. Ne fedd le, lassú tűzön gyöngyöztesd legalább három órát, a keletkező habot időnként egy kanállal távolítsd el. Ha már szép sárga, a zöldségek pedig puhák, zárd el alatta a lángot. Tíz percig hagyd állni, hogy a zavarossága lecsillapodjon, majd szűrd át egy kisebb fazékba. A zöldségeket és a csontokat tedd félre.
Amíg a leves fő, készítsd el a májgaluskát. A hagymát reszeld le, és kevés olajon párold üvegesre. A májat kapargasd meg vagy daráld le, keverd össze a tojással, két kanál vízzel és egy kanál zsemlemorzsával, majd hagyd állni tíz percig, hogy a morzsa megduzzadjon. Add hozzá a reszelt hagymát, sózd, borsozd, végül keverd el a liszttel. Kanállal szaggasd a leszűrt, forrásban lévő levesbe, és 10 perc alatt főzd ki. Ha a galuska feljön a leves tetejére, egy kanállal vágj egyet ketté. Ha a belseje homogén, biztosan elkészült. Rakd a levesbe, és petrezselyemmel megszórva kínáld. A leveszöldséget és a csontot külön tedd az asztalra, így mindenki annyit szedhet belőle, amennyit szeretne.
Ha marad leves, fagyaszd le, majd később vöröslencse-krémleves alapjaként használd fel.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept