Szaftos hortobágyi palacsinta sok tejföllel: így lesz igazán sűrű a szaftja
A hortobágyi palacsintát hagyományosan maradék pörköltből szokták készíteni, de friss darált húsból talán még finomabb is.

hortobagyi palacsinta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár maga a hortobágyi palacsinta kifejezés az 1958-as brüsszeli világkiállításon tűnt fel először, hasonló étel már a huszadik század elején kiadott szakácskönyvekben is szerepel. A régi receptleírások azt ajánlották, hogy az előző napról maradt paprikás csirkét darálják le, és ezt töltsék a palacsintába, de friss húsból elkészítve talán még finomabb is.

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók 4 személyre

A töltelékhez

  • 50 dkg darált csirkecomb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.75 dl tejföl
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 evőkanál liszt
  • bors
  • olaj

A palacsintához

  • 25 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dl szódavíz
  • 2 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát aprítsd fel, és olajon fonnyaszd üvegesre. Ha már puha, add hozzá az átnyomott fokhagymagerezdeket, ezzel pirítsd egy percig, majd húzd le a tűzről. Keverd el a pirospaprikával, a felkockázott paprikával és paradicsommal. Ha szükséges, néhány csepp vizet önts alá, hogy le ne égjen, és lefedve párold addig, amíg a zöldségek összeesnek, és a paradicsom levet ereszt. Ekkor add hozzá a darált húst, öntsd fel még annyi vízzel, hogy jó szaftos legyen, sózd, borsozd, és főzd puhára. Ha elkészült, a levét szűrd át egy másik kis lábosba. A lisztből, a tejfölből és egy kevés pörköltszaftból készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levet. A leszűrt húshoz is adhatsz egy kevés tejfölt, így krémesebb lesz. A palacsintákat közben a szokott módon süsd ki. Töltsd meg őket a darált hússal, hajtsd össze, és locsold meg jól a sűrű, tejfölös szafttal. 

Inkább édességként kívánod a palacsintát? A dióval töltött, csokikrémmel leöntött Gundel-palacsinta után mindenki meg fogja nyalni a tíz ujját.

Ezt is szeretjük