Szaftos hortobágyi palacsinta sok tejföllel: így lesz igazán sűrű a szaftja
A hortobágyi palacsintát hagyományosan maradék pörköltből szokták készíteni, de friss darált húsból talán még finomabb is.
Bár maga a hortobágyi palacsinta kifejezés az 1958-as brüsszeli világkiállításon tűnt fel először, hasonló étel már a huszadik század elején kiadott szakácskönyvekben is szerepel. A régi receptleírások azt ajánlották, hogy az előző napról maradt paprikás csirkét darálják le, és ezt töltsék a palacsintába, de friss húsból elkészítve talán még finomabb is.
Hortobágyi palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
A töltelékhez
- 50 dkg darált csirkecomb
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.75 dl tejföl
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 hagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 evőkanál liszt
- só
- bors
- olaj
A palacsintához
- 25 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dl szódavíz
- 2 tojás
Elkészítés:
A hagymát aprítsd fel, és olajon fonnyaszd üvegesre. Ha már puha, add hozzá az átnyomott fokhagymagerezdeket, ezzel pirítsd egy percig, majd húzd le a tűzről. Keverd el a pirospaprikával, a felkockázott paprikával és paradicsommal. Ha szükséges, néhány csepp vizet önts alá, hogy le ne égjen, és lefedve párold addig, amíg a zöldségek összeesnek, és a paradicsom levet ereszt. Ekkor add hozzá a darált húst, öntsd fel még annyi vízzel, hogy jó szaftos legyen, sózd, borsozd, és főzd puhára. Ha elkészült, a levét szűrd át egy másik kis lábosba. A lisztből, a tejfölből és egy kevés pörköltszaftból készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levet. A leszűrt húshoz is adhatsz egy kevés tejfölt, így krémesebb lesz. A palacsintákat közben a szokott módon süsd ki. Töltsd meg őket a darált hússal, hajtsd össze, és locsold meg jól a sűrű, tejfölös szafttal.
Inkább édességként kívánod a palacsintát? A dióval töltött, csokikrémmel leöntött Gundel-palacsinta után mindenki meg fogja nyalni a tíz ujját.
Elegáns és finom desszert a Gundel-palacsinta – A dió két textúrában kerül a tésztába
Hazánk leghíresebb palacsintája, édes, diós töltelékkel töltve, csokimázzal nyakon öntve, igen, ez a Gundel-palacsinta.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció