Hideg céklaleves litván recept alapján: főtt tojást is tálalnak hozzá

A hideg litván céklaleves tele van vitaminokkal, miközben kellemesen lehűt a legmelegebb napokon is.

Hideg litván céklaleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A litván céklaleves hasonlít a borscsra, de ezt hidegen, és kevesebb fűszerrel készítik. Kellemesen savanykás, és a téli fűszerek helyett ezt jó sok kapor ízesíti. Hagyományosan héjában sült krumplival szokták kínálni, így fogyasztva teljes értékű, kiadós ebéd válik belőle.

Hideg litván céklaleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg cékla
  • 5 dl natúr joghurt
  • 4 tojás
  • 1 kígyóuborka
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor kapor
  • 2 szál újhagyma
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A céklát süsd meg. Ehhez hámozd meg, vágd negyedekbe, kend meg őket vékonyan olívaolajjal, csomagold a darabokat egyenként alufóliába, és told 190 fokos sütőbe. Fél óra elteltével vedd le róluk az alufóliát, és így süsd további fél órát. Ha egy villát könnyedén bele tudsz szúrni, elkészült, ekkor vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

 

A tojásokat tíz perc alatt főzd keményre. Az uborkát és a kihűlt céklát reszeld le. Tedd őket egy nagy tálba, add hozzá a megpucolt és feldarabolt tojást, az apróra vágott kaprot, a felkarikázott újhagymát, és a citromlevet. Öntsd fel a joghurttal, szórd meg sóval és frissen őrölt borssal, és forgasd össze. Ha túl sűrűnek találod, óvatosan hígítsd kevés vízzel. Tedd a hűtőbe legalább fél napra, hogy az ízei összeérjenek.

A fokhagymás zellerkrémleves is fantasztikus nyári ebéd.

Könnyed, nyári zellerkrémleves: friss zöldhagyma is kerül bele

A könnyed, intenzíven zellerízű krémleves finom és tápláló fogás, amely ropogós krutonnal tökéletes választás egyszerű nyári ebédnek.

Elolvasom

Kép: Svetlana Monyakova / Getty Images

Ezt is szeretjük