A tökéletes házi zsemle receptje
Még másnap is friss marad
Ezzel a recepttel a pékeket megszégyenítő, extra házi rozsos zsemlét készíthetsz.

Ez is érdekelhet

Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja (x)

Nyaralj korlátok nélkül! (x)

Szünidei élményhegység - Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában. (x)

Már ne a barna szószt keressük! - Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit! (x)

Ünnepelj együtt a dm-mel! Nagy meglepetéssel készül a napokban a dm – Te se maradj le róla! (x)

beauty and style

Könnyen lelapult a haja, ezért belevágott: csodás frizurát kapott »

Van egy kis tokád? Így tűnhet el sebészkés nélkül »

Pofonegyszerű partismink, ami tágra nyitja a szemeket: nem tudod elrontani »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A frissen kisült, illatozó házi zsemle olyan finom, hogy mindenki kér még belőle legalább egyet. Ha először nem is lesznek olyan szépek, mint a bolti péksütik, egy kis gyakorlás után belejössz a formázásba. Ha Kard Éva receptje szerint készíted el, kívül ropogós, belül finom puha lesz.

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 40 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 3,8 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál só
  • szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold langyos, cukros tejbe az élesztőt, majd futtasd fel. Várj körülbelül öt-tíz percig, amíg jól megemelkedik. A kétféle lisztet keverd össze a sóval, öntsd egy tálba, és készíts a közepébe egy mélyedést. Az olvasztott vajat dolgozd össze a tojássárgával, majd rakd a liszthez. Add hozzá a megkelt élesztőt, és dagaszd meg a tésztát. Robotgéppel ez csupán néhány perc, de kézzel is elvégezheted a műveletet. Ha túl lágy lenne, akkor egy kis lisztet tehetsz még hozzá.

A hólyagos tésztát pakold át egy tálba, majd meleg helyen körülbelül 50 perc alatt keleszd meg. Ha a duplájára nő, borítsd ki lisztezett felületre, és oszd el nyolc egyenlő részre. Ezután mindegyikből formázz gombócot. A tenyeredbe rakj egy darabot, majd a szélétől a közepe felé nyomkodd a tésztát. A megformázott zsemléket helyezd egymástól távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire, és konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten keleszd még 30 percig.

Ezután spricceld le a tésztát vízzel, majd ízlés szerint szórd meg szezámmaggal. Rakd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve helyezd rácsra a kisült zsemléket, majd hűtsd ki egészen.

Ezt is szeretjük