Házi zabtej nem csak laktózérzékenyeknek: készítsd el házilag, könnyedén
A házi zabtej önmagában is remek ital, de használhatod sütéshez, főzéshez is.
Egészséges zabtejet vásárolhatsz ugyan a boltban, de otthon is pofonegyszerűen elkészítheted. Ásványianyag-összetétele miatt fontos táplálékforrás, magas a rosttartalma, így segíti az emésztést. Semleges ízű, vaníliával még finomabb, de kipróbálhatod kókusszal is. Jól illik kávéba, sütikbe.

Házi zabtej
Hozzávalók
- 20 dkg zabpehely
- 1 evőkanál méz
- 1 l víz
- vaníliaaroma
Elkészítés:
A vizet forrald fel, és öntsd rá a zabpehelyre. Érdemes legalább egy-másfél órán át pihentetni. Ha eleget áll, a zabpehely megszívja magát, kioldódik belőle a keményítő, és krémesebb lesz. Turmixold le, add hozzá a mézet, a sót és a vaníliát. Keverd össze jól, majd szűrd át kisebb lyukú szűrőn vagy gézlapon. Rakd a hűtőbe legalább négy órára, és már kínálhatod is. Legfeljebb öt-hét napig tárold.
