Házi rusztikus, olívás kenyér: kívül ropogós, belül foszlós
Ha megerőltetés nélkül szeretnél házi kenyeret készíteni, ez az olívás ciabatta a te recepted!
![Házi olívás kenyér](https://kep.index.hu/1/0/3162/31628/316284/31628403_751244369a391379cff434329d4b57e5_wm.jpg)
A házi kenyérnek nincs párja! Az olívás pékáru isteni, a külseje ropogós, belül nagyon puha, lyukas. Nem kell külön dagasztani, csak jó sokáig keleszteni. Érdemes este összeállítani, majd reggel frissen, melegében kisütni. Langyosan a legfinomabb, két napig finom, friss marad.
Házi olívás kenyér
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 12 dkg olívabogyó
- 3.5 dl víz
- 2.5 dkg élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Szitáld egy tálba a lisztet, majd keverd össze az élesztővel, a sóval, az olajjal és a langyos vízzel. Kicsit dolgozd össze villával, lágy, galuskaszerű tésztát kell kapnod. Nem kell túlzásba vinni a keverést. Takard le fóliával, és pihentesd legalább egy éjszakán át.
Másnap a tésztát gyúrd át lisztezett felületen, rakd bele a feldarabolt olívabogyót, és formázd hosszúkásra. Addig nyújtsd, lapítsd, csavard, amíg tetszetős formát nem kapsz. Rakd egy tepsibe, szórd meg liszttel, és keleszd még fél órát. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből.
Ha szereted a francia kenyeret, próbáld ki otthon! Ezzel a recepttel bátran próbálkozhatsz otthon is.