Ropogós, foszlós illatos kenyér házilag

Régi, jól bevált recept

Ünnepeld augusztus 20-át házi kovászos kenyérrel! Ez még másnap is finom friss lesz!

Ropogós, foszlós illatos kenyér házilag
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a házi kenyér illata belengi az egész lakást, mindenki csak azt várja, hogy végre fel lehessen szeletelni. Bár nem ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb recept, érdemes kipróbálni. A kovászt a sütés előtti este készítsd el, és másnap reggel teheted is a sütőbe.

Isteni házi kenyér

Hozzávalók 16 szelethez

  • 1 kg liszt
  • 5 dl víz
  • 5 kávéskanál só
  • 35 g élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsd el a kovászt. Morzsold hozzá 40 deka liszthez az élesztőt, öntsd le két bögre, azaz körülbelül fél liter langyos vízzel, add hozzá a cukrot, majd keverd el. Fedd le, és keleszd legalább öt-hat órán keresztül. Érdemes tálcát tenni az edény alá, mert könnyen kifuthat a kovász.

A hosszú pihentetést követően add hozzá a maradék lisztet, a sót, és lisztezett deszkán alaposan gyúrd össze. Minél tovább gyúrod, annál légiesebb lesz a kenyér. Rugalmas, hólyagos tésztát kell kapnod. Ha ragacsos, nem válik el a kezedtől, szórj még hozzá lisztet. Végül formálj belőle cipót, és keleszd további 20 percig.

Végül helyezd a tésztát egy magas falú, kivajazott, kilisztezett tepsibe, vizes kézzel simítsd végig a tetejét, majd szórj rá kevés lisztet, vagdosd be, hogy a levegő sülés közben távozhasson. Tedd előmelegített sütőbe, és 190 fokon süsd 35-40 perc alatt szép barnára. Ha ropogós héjú kenyeret szeretnél, sütés közben többször kend meg a tetejét vizes ecsettel.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük