Így készíthetsz otthon húsleveskockát: jól jön levesekbe, főzelékekbe és mártásokhoz
A házi húsleveskockától minden leves és sokféle egyéb étel is finomabb lesz.

A receptekben gyakran találkozhatsz a hozzávalók között alaplével. Ezt kétféleképpen készítheted el: vagy főzöl belőle egy nagy lábossal, és adagonként lefagyasztod, vagy leveskockából készíted el. A házi húsleveskocka nagy előnye a boltihoz képest, hogy nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat, hanem csupa friss hozzávalóból áll. Ha egyszer egy nagyobb adagot elkészítesz belőle, utána hónapokig lesz mivel ízesíteni az ételeket.
Házi húsleveskocka
Hozzávalók 24 darabhoz
- 40 dkg csirkemellfilé
- 4 szál zellerzöld
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 hagyma
- 1 kis karalábé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál kurkuma
- 0.5 zellergumó
- bors
- olaj
Elkészítés:
A húst, a hagymát és a zöldségeket vágd kockára. Serpenyőben, kevés olajon először párold üvegesre a hagymát, utána add hozzá a felaprított fokhagymát, a húst és a zöldségeket, és pirítsd őket addig, amíg a hús kifehéredik. Ekkor öntsd fel egy kevés vízzel. Add hozzá a sót, a borsot, a kurkumát, a felaprított zellerzöldet és petrezselymet, és kis lángon párold őket teljesen puhára. Amikor elkészültek, kanalazd az egészet turmixgépbe, és pépesítsd. A masszát oszd el egy-két jégkockatartó rekeszeiben, és tedd a fagyasztóba.
Másik módszer szerint sütőben is készítheted a húsleveskockát. Ha ezt választod, a masszát simítsd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és told 80 fokos sütőbe 4 órára, utána vágd kockákra. Hűtés nélkül három hónapig áll el.
Az így készült leveskockával ízesítheted például az ír zöldséglevest is.
Sűrű és krémes ír zöldségleves: vitaminbomba a melegítő fogás
Egy zöldségleves is lehet laktató: ez a változat nagyon sűrű és tartalmas, pirítóssal kínálva tökéletes ebéd.
ElolvasomKép: Liudmila Chernetska / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!