Sűrű gazpacho jól behűtve: így készül az eredeti, spanyol változat
A spanyolok hűsítő zöldséglevesétt tíz perc alatt elkészíted, mert főzni sem kell, csak turmixolni.

Ha friss, érett, édes paradicsomot vettél a piacon, feltétlenül készíts belőle gazpachót. A híres étel hazája Andalúzia, de ma már nem csak Spanyolországban készítik, hanem szerte a világon. Spanyolországban a gazpachóhoz szinte mindenütt hozzá lehet jutni, éttermekben, bárokban, kávézókban és minden boltban. Kánikulában tökéletes leves.
Házi gazpacho
Hozzávalók
- 50 dkg paradicsom
- 1 db kígyóuborka kisebb
- 1 db paprika közepes
- 0.5 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 vastag szelet kenyér
- 4 teáskanál olívaolaj
- petrezselyem
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg, és vágd nagyobb darabokra. Rakd egy turmix- vagy aprítógépbe. Pürésítsd körülbelül egy percig. Amikor eléri a kívánt állagot, fűszerezd sóval, borssal, köménnyel, és keverd össze egy kicsit. Kóstold meg, ha szükséges, dobj még hozzá fűszert, rakd zárható edénybe, és tedd a hűtőbe három-négy órára.
A kenyeret kockázd fel, és pirítsd aranybarnára az olívaolajon. Tálaláskor szórd a zöldséglevesre a petrezselyemmel együtt.
A paradicsomleves is jó hidegen-melegen. Legközelebb sült paradicsomból készítsd!