Sűrű szilvalekvár hagyományosan, cukor nélkül: pont, mint a dédié
A régimódi, illatos, sűrű szilvalekvár cukor nélkül, több órán keresztül fő. Össze sem lehet téveszteni a boltival.

hagyomanyos-szilvalekvar-receptje
Ez is érdekelhet

Oda a kontroll, oda az önbizalom: mi állhat a gyakori vizelési inger mögött? (x)

Fontos ügy mellé állt a Tesco: Nézd meg, kik a támogatott szervezetek! (x)

Egy kattintás, és kész a bevásárlás: csak 1 forint a kiszállítás (x)

beauty and style

Gyönyörű esküvői hajdíszek minden frizurához: egyszerűek, mégis különlegesek »

Támogatja a bőr öngyógyító képességét és mélyen ápolja azt: a ligetszépe olaj nemcsak ámítás »

Ők voltak a ’80-as évek legjobban kereső szupermodelljei: mindenki rájuk akart hasonlítani »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A szilvalekvár készítése régen igazi családi eseménynek számított, és hatalmas üstökben, 10-12 órán át főzték. Érdemes néhány órát rászánni. Sok munka nincs vele, inkább csak felügyelni kell rá, és néha megkeverni. Cukor nélkül is hosszú évekig eláll a polcon. Fontos, hogy tiszta felületen dolgozz, így nem lesz szükséged tartósítószerre sem. 

Hagyományos szilvalekvár receptje

Hozzávalók:

  • 4 kg szilva
  • ecet
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát alaposan mosd meg, és magozd ki. Jól válogasd át, csak egészséges gyümölcsök kerüljenek a lekvárba. Ha szeretnéd felgyorsítani a főzési időt, a szilvát vágd félbe, esetleg pépesítsd egy kicsit botmixerrel. Egy vastagabb falú, tiszta lábos alját és oldalát kend ki kevés ecettel, és rakd bele a szilvákat.
 

A közepesnél kisebb lángon főzd körülbelül négy-öt órán át, közben gyakran kevergesd meg. Vigyázz, nehogy megégesd magad, mert a lekvár fröcsöghet. Amikor jó sűrű, nem marad leve, szinte megáll benne a kanál, vedd le a tűzről, és szedd alaposan kimosott, sterilizált üvegekbe. A tetejét zárd le légmentesen, és pakold plédek közé. Hagyd a dunsztban kihűlni egy-két nap alatt. Mehetnek is a lekvárok a kamrapolcra. 
A szilvalekvár a hagyományos, krumplis tésztából készülő gombócba is tökéletes. 

Ezt is szeretjük