Sűrű, fahéjas körtelekvár télire: vaníliarúd is fő mellette
A körtéből is mennyei lekvárt készíthetsz: mutatjuk hozzá a legfinomabb receptet.

A körtelekvár izgalmas, változatos édesség, ami nagyon jól fog esni friss kenyérre kenve vagy sütik töltelékeként. A lelkét az egész vaníliarúd és a fahéj adja. A lekvárfőzés valójában nem is olyan bonyolult, de néhány szabályt tarts hozzá észben: ezekről ebben a cikkben olvashatsz.
Körtelekvár
Hozzávalók 5 decihez
- 1 kg körte
- 40 dkg cukor
- 1 fahéjrúd
- 1 vaníliarúd
- 0.5 citrom
- 5 dkg pektin a sűrítéshez (szükség szerint)
Elkészítés:
A körtét hámozd meg, a magházát vájd ki, a gyümölcsöt kockázd fel. Tedd egy lábosba. Add hozzá a cukrot, a fél citrom levét, a kettéhasított vaníliarudat - a kikapart magjaival együtt - és a fahéjrudat. Közepes lángon kezdd el főzni. Nagyjából 15-20 perc kell neki. Az állaga a gyümölcs nedvességtartalmától függ: ha túl hígnak találod, főzd még tovább, ha ez sem segít, a végén adj hozzá egy kevés pektint.
Amikor kész, halászd ki belőle a fahéjat és a vaníliát. A lekvárt töltsd sterilizált üvegbe, csavard rá a tetejét, és állítsd fejre öt percre. Így az üvegen vákuum képződik. Utána tedd száraz dunsztba, és ebben hagyd kihűlni egy-két nap alatt.
Ha szereted a puha, őszi körtét, rejts belőle egy-egy szemet csokifelfújt közepébe is!

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Még több recept