Sűrű, fahéjas körtelekvár télire: vaníliarúd is fő mellette
A körtéből is mennyei lekvárt készíthetsz: mutatjuk hozzá a legfinomabb receptet.
A körtelekvár izgalmas, változatos édesség, ami nagyon jól fog esni friss kenyérre kenve vagy sütik töltelékeként. A lelkét az egész vaníliarúd és a fahéj adja. A lekvárfőzés valójában nem is olyan bonyolult, de néhány szabályt tarts hozzá észben: ezekről ebben a cikkben olvashatsz.
Körtelekvár
Hozzávalók 5 decihez
- 1 kg körte
- 40 dkg cukor
- 1 fahéjrúd
- 1 vaníliarúd
- 0.5 citrom
- 5 dkg pektin a sűrítéshez (szükség szerint)
Elkészítés:
A körtét hámozd meg, a magházát vájd ki, a gyümölcsöt kockázd fel. Tedd egy lábosba. Add hozzá a cukrot, a fél citrom levét, a kettéhasított vaníliarudat - a kikapart magjaival együtt - és a fahéjrudat. Közepes lángon kezdd el főzni. Nagyjából 15-20 perc kell neki. Az állaga a gyümölcs nedvességtartalmától függ: ha túl hígnak találod, főzd még tovább, ha ez sem segít, a végén adj hozzá egy kevés pektint.
Amikor kész, halászd ki belőle a fahéjat és a vaníliát. A lekvárt töltsd sterilizált üvegbe, csavard rá a tetejét, és állítsd fejre öt percre. Így az üvegen vákuum képződik. Utána tedd száraz dunsztba, és ebben hagyd kihűlni egy-két nap alatt.
Ha szereted a puha, őszi körtét, rejts belőle egy-egy szemet csokifelfújt közepébe is!
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept