5+1 szupergyors pogácsa

Váratlan vendégeknek

Több locsoló érkezett, mint vártad? Esetleg az anyósod ugrott be egy nem várt látogatásra? Ilyen esetekre válassz egy villámgyors pogireceptet!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyors sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • kevés tejföl
  • 1 tojás

A sütőporos liszttel morzsold el a vajat, de lehetőleg minél gyorsabban, hogy ne olvadjon meg. Keverd bele a reszelt sajtot, és add hozzá a sót, majd annyi tejfölt, hogy a tészta összeálljon.

Két ujjnyi vastagra nyújtsd ki, és kicsi pogácsa szaggatóval szaggasd ki. A felvert tojással kend meg, nagyszemű sókristályokkal és köménymaggal szórd meg. Nagyon forró sütőben süsd arany szinűre.

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált tepertő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 tejföl

A tepertőt serpenyőben kicsit fonnyaszd meg. Egy tálba tedd a lisztet, és erre szórd rá a tepertőt, a tojást, tejfölt, sót. Az egészet gyúrd össze. Ha lágy lenne, akkor még tegyél hozzá lisztet. A tésztát nyújtsd ki, késsel díszítésként csíkozd kockásra, majd pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Kikent, kilisztezett tepsibe rakd, a tetejét kend meg tojással, és süsd aranybarnára.

Négymagvas pogácsa

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 2 kiskanál só
  • 1 tojás
  • 1-1 evőkanál len-, szezám-, tök- és napraforgómag

A hozzávalókat gyúrd össze. A magvakat csak a végén add a tésztához. Kétujjnyi vastagra nyújtsd ki a tésztát, felvert tojással kend meg a tetejét. Kis pogácsaszaggatóval szaggasd ki, tedd őket kivajazott, alaposan kilisztezett tepsire, majd közepes lángon süsd meg. A tetejükre szórhatsz a felaprított magvakból.

Hagymás-túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 5 szál újhagyma
  • reszelt sajt - füstölt és sima vegyesen

A hagymát karikázd fel. A lisztet morzsold el a vajjal, add hozzá a túrót, a sót és a hagymát is. Ujjnyi vastagra nyújtsd ki, apró pogácsákat szaggass a tésztából, majd szórd meg sajttal. Előmelegített sütőben 190 fokon süsd pirosra.

Mézes pogácsa

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál méz
  • tej
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • kevés őrölt fahéj

A hozzávalókat gyúrd félkeményre egy kevés tejjel. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtsd ki lisztezett deszkán, majd szagass belőle pogácsákat. Kend meg tojásfehérjével a pogácsák tetejét, és forró sütőben süsd aranybarnára őket.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Zsolti-féle juhtúrós-sajtos pogácsa

Kollégénk egyszer-kétszer már megörvendeztette a szerkesztőséget saját sütésű pogácsájával, így jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Bár nem gyors, de annál finomabb.

Hozzávalók:

  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás

A juhtúrót a liszttel és a vajjal gyúrd össze, és sózd meg. Nem kell túl sok só, mert a juhtúró úgyis sós. Csomagold folpackba, majd néhány órára tedd hűtőbe. Legjobb előző este összegyúrni, és egy éjszakán át állni hagyni. Másnap nyújtsd ki, szórd meg reszelt sajttal, duplán hajtsd össze, mint egy szalvétát, majd ezt még egyszer ismételd. Ezután nyújtsd ki, tetejét egy késsel csíkozd be, kend meg felvert tojással, majd szórd meg a tetejét sajttal. Ezután szaggass belőle pogácsákat, és előmelegített, 210 fokos sütőben süsd aranybarnára.

Ezt is szeretjük