Francia rakott krumpli
A francia rakott krumpli ropogósabb, krémesebb, mint a miénk. Nem utolsósorban könnyebb elkészíteni.
A francia rakott krumpliba nem kell kolbász, és a tojásfőzéssel sem megy el időd. Önmagában is laktató, finom fogás, húsok mellé pedig isteni köret. Mindenképpen kínálj mellé friss salátát vagy savanyúságot.
![](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1587/15874/158740/15874007_85b46b24854c18b3118df074b2ce8c41_wm.jpg)
Francia rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1,5 kg krumpli
- 10 dkg trappista sajt
- 0,5 l tejszín
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
Elkészítés:
A krumplit főzd meg sós vízben, ügyelve arra, hogy ne essen szét. Majd hámozd meg, és karikázd fel egyforma vékony szeletekre. Helyezd a krumplikat vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt, hőálló tálba, és rétegezd őket egymásra. A sorok közé tegyél vajdarabkákat. Keverd simára a két tojássárgáját a tejszínnel, és szórd meg ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval.
Verd habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgasd bele a tejszínes mártásba, majd öntsd nyakon vele a krumplirétegeket. A sajtot reszeld le, és szórd a tetejére. Tedd a francia rakott krumplit előmelegített sütőbe, és 190 fokon addig süsd, amíg a mártást magába nem szívja, a teteje pedig aranybarna színben nem pompázik.
Még több recept