300 kalóriás fokhagymás sertéskaraj: serpenyős receptet mutatunk

A fokhagymás sertéskaraj is lehet kalóriaszegény: serpenyőben sütve te is imádni fogod.

Fokhagymás, serpenyős sertéskaraj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

sertéskaraj sütése kapcsán két iskola létezik: az egyik szerint vékonyra kell a húst klopfolni, hogy a rostjai fellazuljanak, és könnyebben átsüljön, a másik szerint érdemes inkább vastagabbra hagyni a szeleteket, hogy megőrizzék a szaftos állagukat. Ez a fokhagymás recept az utóbbi technikával készül.

Serpenyős, fokhagymás sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre

  • 7.5 dkg vaj
  • 4 szelet sertéskaraj
  • 2.5 dl alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis hagyma
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 kávéskanál füstölt paprika
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 kávéskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

Az ujjnyi vastagra hagyott karajszeletek zsíros szélét vagdosd be egy éles késsel, hogy ne ugorjanak össze sütés közben. Dörzsöld be mindkét oldalukat sóval, borssal, füstölt paprikával. Egy serpenyőben hevíts olajat. Tedd bele a hússzeleteket az olajba, és időnként fakanállal lenyomkodva őket süsd oldalanként öt perc alatt barnára. A megpirult húst tedd félre. A keletkezett szaftot öntsd le a serpenyőből úgy, hogy csak egy teáskanálnyi maradjon benne.

 

Ebben a kevés visszamaradt zsiradékban párold üvegesre a felszeletelt hagymát, majd dobd hozzá az apróra vágott fokhagymát is. Fél perc kevergetés után öntsd fel az alaplével, öntsd vissza bele a szaftot, és a hús sütése után megmaradt pörcöket óvatosan kapard fel. Tedd vissza bele a hússzeleteket, és gyöngyöztesd 20-30 percig, amíg a hús teljesen megpuhul. Ekkor öntsd bele az almaecetet, egy perc múlva pedig húzd le a tűzről. A húst vedd ki a szószból, keverd hozzá az aprított petrezselymet, több adagban a vajat, és keverd simára. Tálaláskor locsold meg a tányéron a húst a szafttal.

A friss, illatos petrezselyem a grillezett csirkemellnek is jól áll.

Vajpuha grillezett csirkemell: petrezselymes páccal készül

A csirke a grillszezon egyik kedvence: könnyű megsütni, és szinte végtelen számú a hozzá passzoló pác. Ezúttal egy könnyed, petrezselymes marinádot mutatunk.

Elolvasom

Kép: Avatarmin / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük