Illatos, fahéjas cukorba forgatott fánkkarikák: puha kelt tészta az alapja
Itt a farsangi szezon, ideje otthon is fánkot sütni! Ezeket az fahéjas fánkkarikákat mindenki imádni fogja.

fahejas fank
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ne ijedj meg az otthoni fánksütéstől, mert egyáltalán nem olyan bonyolult, mint gondolnád. Ezeknek az isteni, fahéjas karikáknak egyszerűen összeállítható kelt tészta az alapjuk. Kétszeri kelesztés időt vesz igénybe, ezért érdemes egy egész délutánt rászánni, de ezalatt nem kell végig mellette állni, amíg a tészta pihen, nyugodtan foglalkozhatsz mással is. Arra figyelj, hogy a sütéshez használt olaj elég meleg legyen, de ne túl forró.

Fahéjas fánkkarikák

Hozzávalók:

A tésztához

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1.5 dl tej
  • 0.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál fahéj
  • bő olaj a sütéshez

A forgatáshoz

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés sót, takard le, és várd meg, amíg az élesztő tíz perc alatt felfut, vagyis megduzzadva feljön a tej tetejére. Közben a lisztet szitáld át, keverd el a fahéjjal és a porcukorral. Öntsd hozzá az élesztős tejet is, és először fakanállal, majd kézzel keverd, gyúrd addig, amíg sima lesz. A vajat olvaszd fel, fokozatosan csorgasd a tésztához, és kézzel dagaszd nagyjából öt percig, amíg egyenletes, sima lesz, és az edény szélétől elválik. Ekkor takard le, és tedd meleg helyre egy órát, amíg a duplájára kel.

Amikor a tészta megkelt, borítsd ki lisztezett deszkára. Gyúrd át, nyújtsd ki, majd először nagy méretű fánkszaggatóval szaggass belőle gombócokat, utána egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrd ki mindegyik darab közepét. Az így megformázott fánkokat újra takard le, és további fél órát keleszd még.

Egy serpenyőben hevíts annyi olajat, amennyiben a fánkok úszni tudnak. Fazekat is használhatsz, akkor biztos, hogy az olaj nem fröcsög ki. Egyszerre csak keveset tegyél bele, és lefedve süsd őket három-négy percig. Ezután szűrőlapáttal vagy csipesszel fordítsd meg őket, a másik oldalukat is süsd ugyanennyi ideig, majd szedd ki, és papírtörlőn szárítsd meg a fánkokat. Ha kicsit kihűltek, forgasd meg mindegyiket fahéjas cukorban.

 

Sok nemzetnek van meg a maga kedvenc fánkreceptje - a spanyol változatnak, azaz a churrosnak reszelt alma kerül a tésztájába.

Ezt is szeretjük