Foszlós fahéjas babka kelt tésztából: a húsvéti asztal dísze ez a süti
A foszlós kelt tésztából készült fahéjas babka hamisítatlan húsvéti sütemény.
A fahéjas babka a lengyel zsidó konyhából, amerikai közvetítéssel hódította meg a világot. A szó jelentése nagymama, és elég egyszer megkóstolnod, hogy értsd, miért: szerencsés az, akinek a nagymamája ilyen sütikkel lepte meg őt gyerekkorában. Mivel a babka nagyon hosszú pihentetést igényel, egy nappal korábban érdemes nekikezdeni, mint ahogy fogyasztani tervezitek.
Fahéjas babka
Hozzávalók 1 darabhoz
A tésztához
- 13 dkg kenyérliszt
- 12 dkg finomliszt
- 4 dkg puha vaj
- 4 dkg cukor + 1 teáskanál az élesztőhöz
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 0.5 kávéskanál só
A töltelékhez
- 10 dkg cukor
- 7.5 dkg vaj
- 1 evőkanál fahéj
A sziruphoz
- 7.5 dkg cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 0.5 dl víz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd el egy teáskanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg felfut. Közben a kétféle lisztet szitáld össze, szórd meg sóval, cukorral, majd a közepébe vájj a kezeddel egy mélyedést, ebbe üsd a tojást, és öntsd bele az élesztős tejet. Fakanállal keverd össze, és pihentesd tíz percig. Ezután dolgozd hozzá a kisebb kockákra vágott puha vajat, és dagaszd kézzel vagy géppel addig, amíg a tészta könnyen elválik az edény falától. Ha már szép sima, takard le fóliával, és tedd a hűtőbe 12 órára.
Másnap készítsd el a tölteléket. Ehhez a vajat olvaszd össze a cukorral, és hagyd kihűlni. Közben a megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra. Kend meg a vajas cukorral, szórd meg a fahéjjal. A hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel, mint egy palacsintát, majd hosszában vágd ketté, fordítsd a rudakat töltelékkel felfelé, és csavard őket egymásra. Tedd egy kenyérformába, takard le, és keleszd a duplájára. Mivel a tészta hideg, ez nagyjából három órát igénybe fog venni. Ha megkelt, told 180 fokos sütőbe fél órára, és a formában hagyd kihűlni.
A langyosra hűlt kalácsot kend meg cukorsziruppal. Ehhez a cukrot, a vizet és a fahéjat öntsd egy kis lábosba, és nagyjából tíz perc alatt kis lángon főzz belőle sűrű szirupot. A ragacsos keveréket ecsettel oszd el a babka felszínén.
A sós sütik sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról: a foszlós sajtos pogácsa egyszerűen abbahagyhatatlan.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció